Idee voor 'Eredivisie-algoritme': 'Ronde 27 tot 30 geschrapt, dan nieuwe stand'

Idee voor 'Eredivisie-algoritme': 'Ronde 27 tot 30 geschrapt, dan nieuwe stand'

Gepubliceerd: dinsdag 24 maart 2020 om 11:18di 24-03-2020 om 11:18

Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hypercube denkt dat de Eredivisie ook 'gewoon' uitgesteld kan worden, als de competitie pas na 1 juni weer mag beginnen. Een deel van de wedstrijden kan worden geschrapt, terwijl algoritmes en computermodellen 'de rest' doen, aldus Nieuwenhuis in gesprek met Voetbal International.

Het kabinet bepaalde maandag dat er in ieder geval tot 1 juni niet gevoetbald kan worden. Aangezien de Europese competities contractueel gezien voor 30 juni klaar moeten zijn, begint de tijd te dringen voor de Eredivisie. Nieuwenhuis denkt echter dat het mogelijk is. "Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord (in februari afgelast vanwege storm Ciara, red.) nog te spelen, zodat iedereen op 26 wedstrijden staat. Vervolgens schrap je de rondes 27 tot en met 30 en maak je een nieuwe stand", vertelt hij aan VI.

Computermodellen zouden in dat geval uit moeten rekenen hoeveel punten de clubs er ter compensatie bij krijgen. "Zo wordt er onder meer rekening gehouden met het programma dat clubs hebben afgewerkt. Simpel gezegd: een club die een makkelijker programma heeft gehad krijgt een kleinere bonus dan een club die een moeilijk programma heeft gehad."

Nieuwenhuis vindt dat de competitie sowieso zo veel mogelijk uitgespeeld moet worden, aangezien de clubs het zich niet kunnen permitteren om nóg meer inkomsten mis te lopen. "Er staat veel meer op het spel dan alleen een schaal. Het gaat om de continuïteit van de bedrijfstak", aldus de Hypercube-directeur, die het een 'nacchtmerrie' noemt als de huidige Eredivisie-stand doorslaggevend is."Omdat men het niet meer weet. Dat zou pas echt oneerlijk zijn."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Poll

Goed idee?

Ja
22%
Nee
78%
(3142 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws