De Feyenoord-huurlingen: twee 'aanwinsten', drie tussenstappen, drie zijsporen

De Feyenoord-huurlingen: twee 'aanwinsten', drie tussenstappen, drie zijsporen

Het huurlingenlegioen van Feyenoord vormt een apart dossier voor de onlangs aangetreden technisch directeur Frank Arnesen. Momenteel zijn er liefst acht spelers van de stadionclub elders actief. Wie van hen kan na dit seizoen – wanneer het ook zal eindigen – voor zijn kans gaan in De Kuip en wie moet een pas op de plaats maken? VoetbalPrimeur legt de Feyenoord-huurlingen langs de meetlat.

Bart Nieuwkoop (Willem II)
Toen de bal nog rolde op de Nederlandse velden, kreeg Nieuwkoop een mooie kans om zich weer te bewijzen in De Kuip. De rechtsback zat de voorbije jaren al dicht tegen de Feyenoord-basis aan en is dit seizoen uitgegroeid tot een degelijke pion in het succesteam van Willem II. Trainer Dick Advocaat liet na de 2-0 zege op De Tricolores weten dat Feyenoord 'weet wat het met Nieuwkoop wil': het waarschijnlijke vertrek van Rick Karsdorp zou deuren kunnen openen voor de Tholenaar.

Calvin Verdonk (FC Twente)
Voor zijn collega op links is het normaal gesproken einde verhaal. Verdonk kwam vorig seizoen op wonderbaarlijke wijze bovendrijven, maar werd vervolgens weer afgeschreven. Inmiddels is hij bezig aan zijn derde uitleenbeurt, staat hij in de hiërarchie achter Tyrell Malacia en Ridgeciano Haps én beschikt hij over een aflopend contract. Een winterse overstapt naar LA Galaxy ketste al af: de zaakwaarnemer van Verdonk mag nu aan de bak!

Liam Kelly (Oxford United)
Werd in De Kuip herenigd met oude Reading-bekende Jaap Stam en mocht na het vertrek van Stam weer verkassen: sindsdien kwam hij tot 55 minuten op het derde niveau van Engeland. Kelly staat nog ruim twee jaar onder contract in Rotterdam-Zuid, maar Feyenoord is de grootverdiener uit Basingstoke vermoedelijk liever kwijt dan rijk.

Dylan Vente (RKC Waalwijk)
Eén van de slachtoffers van het feit dat Feyenoord geen beloftenteam op niveau heeft. Juist op een leeftijd waarop wedstrijdritme cruciaal is, kon Vente nauwelijks meters maken de afgelopen jaren. Na zijn tijdelijke vertrek naar Waalwijk worstelde hij met zijn fitheid en inmiddels staat hij na negentien officiële wedstrijden nog steeds op nul goals. Feyenoord haalde in de tussentijd een Slowaakse spits van vier miljoen. Met andere woorden: het heeft er alle schijn van dat Vente het ook volgend seizoen buiten De Kuip moet zoeken.

Wouter Burger (Excelsior)
Hij wordt al jarenlang gezien als één van de grootste parels in de Feyenoord-opleiding. Burger kreeg van Stam ook de kans om zich op het hoogste niveau te laten zien, maar de middenvelder uit Zuid-Beijerland is voorlopig gewogen en te licht bevonden door Advocaat. Bij buurman Excelsior kan hij in ieder geval ervaring opdoen. Of dat genoeg is om bij terugkeer een kans in De Kuip te krijgen, is nog maar zeer de vraag. Burger heeft echter de tijd, gezien zijn tot 2023 doorlopende contract. Misschien nóg een uitleenbeurt meepakken na de zomer?

Crysencio Summerville (ADO Den Haag)
Achttien jaar pas, maar al volop vlieguren gemaakt bij FC Dordrecht en ADO Den Haag. Met een beetje goede wil zou je de buitenspeler kunnen omschrijven als één van de lichtpuntjes in een donker ADO-seizoen. Summerville zal zijn kans bij Feyenoord ongetwijfeld gaan krijgen, zolang hij zichzelf maar in de hand houdt. Na de beruchte clash met Mats Knoester ligt hij misschien wel voor de rest van zijn carrière onder een vergrootglas en bij ADO botste hij al eens met teamgenoot Sam Stubbs: de vleugelaanvaller kan zich dus niet veel misstappen meer permitteren!

Jordy Wehrmann (FC Dordrecht)
Over ADO en Dordrecht gesproken: Wehrmann werd in de zomermaanden gelinkt aan ADO, maar uiteindelijk aan de Krommedijk gestald. Tijdens zijn eerste profseizoen – en misschien wel Dordts laatste profseizoen, met een beetje pech – heeft hij de ervaring op kunnen doen die hij bij Jong Feyenoord niet op had kunnen doen. De middenvelder is een aanwinst gebleken voor de nummer 19 van de Keuken Kampioen Divisie, maar een doorbraak bij Feyenoord lijkt vooralsnog ver weg. Nu Wehrmann zijn laatste contractjaar ingaat, lijkt een tussenstap in de top van de Keuken Kampioen Divisie lijkt de meest aantrekkelijke én reële optie.

Achraf El Bouchataoui (FC Dordrecht)
Sinds medio januari mocht hij Wehrmann komen vergezellen op het Dordtse middenveld. De jeugdinternational zal voorlopig echter moeten blijven teren op zijn acht wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Wat voor meer van de geprezen Feyenoord-talenten geldt, geldt zeker voor El Bouchataoui: hij zal wedstrijden op niveau moeten spelen en kan dat bij Feyenoord nauwelijks doen, zeker niet wanneer Advocaat langer binnenboord blijft. El Bouchataoui's tijd komt echter nog wel, óók als hij wederom uitgeleend wordt: zijn contract loopt nog ruim twee jaar door.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s