Musampa begrijpt commotie rond 'prima man' Jans: Is not done

Musampa begrijpt commotie rond 'prima man' Jans: "Is not done"

Gepubliceerd: zaterdag 28 maart 2020 om 13:33za 28-03-2020 om 13:33

Kiki Musampa kan de commotie rond Ron Jans begrijpen. Jans werd weggestuurd bij FC Cincinatti omdat hij met een knipoog het n-woord (nigger) gebruikt zou hebben. Dat werd zwaar opgepakt in Amerika, waarna Jans werd ontslagen.

Musampa begrijpt de commotie. "Ja, want wat Jans deed is not done", vertelt hij in een interview met Panorama. "Kijk, hier is het anders. Mij zul je er niet mee raken, met dat n-woord. Maar in Amerika dus wel. Heeft met het verleden te maken, met de slavernij. Dat ligt zo gevoelig. Daarom had Jans dat nooit zo moeten zeggen. Al wil ik benadrukken dat hij geen racist is. Ik heb 'm weleens ontmoet, een prima man. Hij heeft zich alleen verkeken op de Amerikaanse cultuur."

Musampa, die naast Ajax ook voor onder meer Bordeaux, Málaga, Atlético Madrid en Manchester City speelde, heeft naar eigen zeggen ook te maken gehad met racisme. "Zeker. Vooral in Spanje. Zonder te overdrijven: daar is geen stadion waar je met open armen wordt ontvangen, om het zo maar te zeggen."

"Al wil ik dat niet echt als racisme bestempelen. Omdat ik het weet waarom ze het doen. Dat heeft te maken met hun mentaliteit. Zij willen koste wat kost winnen. Dat is hun cultuur. En daarbij doen ze alles om de tegenstander uit balans te krijgen."

Volgens Musampa 'gaat alles wat ze in Spanje doen' te ver. Hij wijst naar Getafe, dat in de Europa League tegen Ajax speelde en zich irritant opstelde. "Scheldpartijen, rare valpartijen, noem maar op. Maar dat is dus Spanje. Dat doen die spelers puur om je te ontregelen. Want zodra de wedstrijd is afgelopen, drinken ze een biertje met je. En dan wordt ie ook nog voor je betaald. Anders is het natuurlijk als het publiek zich ermee bemoeit. Dan moet je uiteraard wel in opstand komen."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws