FIFA geen partij in Ziyech-situaties: 'Chelsea zegt dus: per 1 juli ben je hier'

FIFA geen partij in Ziyech-situaties: 'Chelsea zegt dus: per 1 juli ben je hier'

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020 om 06:47di 31-03-2020 om 06:47

De FIFA is niet in staat om het seizoen 2019/2020 zomaar door te trekken tot na 30 juni, stelt strafrechtadvocaat Gerrit Pieter Poiesz in gesprek met De Telegraaf. Aflopende spelerscontracten zullen in dat geval een groot struikelblok vormen.

De wereldvoetbalbond was bezig met het ontwikkelen van plannen voor een soort dispensatie voor spelers met een aflopende verbintenis, die dan ook voor hun club kunnen blijven spelen als het seizoen langer gaat duren dan vooraf verwacht. "De FIFA kan echter niet zomaar even in contracten inbreken", werpt Poiesz tegen. "FIFA is geen partij in het contract, ze betalen het salaris niet en ze zijn niet aansprakelijk mocht er iets gebeuren. Het gaat om een werkgever-werknemer verhouding."

Het meest aangehaalde voorbeeld in deze kwestie is de transfer van Hakim Ziyech, die Ajax per 1 juli zal verruilen voor Chelsea. In principe zal de spelmaker dus niet van de partij zijn bij de laatste wedstrijden van het seizoen, mocht de Eredivisie daadwerkelijk verlengd worden tot in de zomermaanden. "Daar heeft Chelsea een afkoopsom voor betaald omdat het contract van Ziyech bij Ajax nog doorliep. En dus zegt Chelsea: vanaf 1 juli ben je bij ons in dienst", aldus Poiesz.

De advocaat stelt dat dit soort gevallen alleen door de betrokken partijen opgelost kunnen worden. "Ziyech zou voor een paar maanden kunnen worden uitgeleend, met toestemming van Chelsea, Ajax en Ziyech. Op die manier kunnen clubs en spelers meewerken om het uitgestelde seizoen af te maken, maar dat is met zoveel partijen een heidens karwei."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Wat heb je liever?

(2839 stemmen)

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws