'Ajax staat voor uitdaging door corona: seizoensstart met min van tachtig miljoen'

'Ajax staat voor uitdaging door corona: seizoensstart met min van tachtig miljoen'

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020 om 18:14di 31-03-2020 om 18:14

Hoewel Ajax de laatste jaren een flinke financiële buffer heeft opgebouwd, lijkt het door de coronacrisis toch voor een behoorlijke uitdaging te staan. Dat heeft Voetbal International berekend.

Ondanks de deelname aan de Champions League en overwintering in de Europa League stevenen de Amsterdammers af op een operationeel verlies van 25 tot 30 miljoen. Dat gat zal door de coronacrisis weleens kunnen oplopen. Ajax kan dat nu nog opvangen met de transfers van Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech, maar voor de komende seizoenen ziet het er minder gunstig uit.

De afschrijvingen op transfersommen en tekengelden bedragen nu al 50 miljoen. Als je daar de operationele tekorten bij optelt, begint de Eredivisie-koploper het seizoen op een min van 75 tot 80 miljoen. Ajax moet dus voor forse bedragen verkopen om rode cijfers te vermijden. 'Andere clubs kijken de Amsterdammers nu aan of ze niet wat kunnen doneren in een noodfonds, maar Ajax kan zijn reserves de komende jaren nog weleens hard nodig hebben', concludeert VI.

Het weekblad ziet dat AZ de afgelopen jaren eveneens met tekorten werkte, maar die werden ook weggewerkt door transfers. In Alkmaar zijn de inkomsten en uitgaven in de jaren van Europese deelnames echter direct beter in balans. Bovendien is er een fors eigen vermogen.

Bij PSV en Feyenoord is er geen sprake van structurele tekorten. Vooral de Rotterdammers nemen weinig financiële risico's en schreven al voor transfers zwarte cijfers de laatste jaren. In Eindhoven wordt begroot op de Europa League. Het mislopen van Europees voetbal zorgt voor een tekort, maar Champions League-voetbal levert direct een behoorlijk overschot op.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws