Plan voor 'goedkope' modernisering De Kuip: derde ring op Feyenoord-stadion

Plan voor 'goedkope' modernisering De Kuip: derde ring op Feyenoord-stadion

09-04-2020 07:17 Laatste update: 10:19
145

Mocht het project Feyenoord City stuklopen, dan is er een alternatief voor handen. Consortium DMK heeft in het NRC de plannen gepresenteerd voor de renovatie van de huidige Kuip.

De renovatie kost 200 miljoen euro en zou de capaciteit van het Feyenoord-stadion middels een derde ring verhogen naar 63.436. Ter vergelijking: het nieuwe onderkomen zou 444 miljoen euro kosten in het Feyenoord City-project. Consortium DMK zegt dat het tweeënhalf jaar nodig heeft om de verbouwing te voltooien. Het mikt op een opening van het het gerenoveerde stadion in de zomer van 2024, of zelfs sneller, indien de plannen worden goedgekeurd.

Er zijn al gesprekken gevoerd met het Feyenoord-bestuur en potentiële investeerders en donderdag wordt het plan ingediend bij de gemeente Rotterdam. Volgens DMK is het plan een alternatief voor Feyenoord City, waar op dit moment op wordt ingezet. In augustus 2021 wordt een definitieve beslissing verwacht of het al dan niet uitvoeren van het dure Feyenoord City, waarbij de bouw van het nieuwe stadion gekoppeld wordt aan grootschalige gebiedsontwikkeling. Er zijn twijfels over de financiële haalbaarheid van dat project. "Het plan is bedoeld als een oplossing, mocht het nieuwe Feyenoord-stadion uiteindelijk financieel niet haalbaar blijken", zegt Erwin Eekelaar van DMK in het NRC.

In de plannen voor de modernisatie van De Kuip komt er een 'schil' rond het stadion met ruimtes voor horeca en andere faciliteiten. Bovendien blijft de stalen draagconstructie behouden en is er gekozen om géén uitschuifbaar dak in het design op te nemen, omdat deze kosten niet terugverdiend zullen worden. Wel is er een verlengde luifel in het ontwerp die ervoor moet zorgen dat iedereen droog blijft zitten.