Per 1 juni drie spelregelwijzigingen, Makkelie komt bij NOS met uitleg

Per 1 juni drie spelregelwijzigingen, Makkelie komt bij NOS met uitleg

09-04-2020 19:20
31

Per 1 juni krijgen de spelers te maken met drie kleine regelwijzigingen. Scheidsrechter Danny Makkelie legt het bij de NOS uit.

De International Football Association Board (IFAB) probeert onduidelijkheid rond handsballen weg te nemen. Aanvallende partijen worden momenteel teruggefloten als er ergens in de aanval hands is gemaakt. Vanaf 1 juni fluit de scheidsrechter alleen als er na de handsbal een goal wordt gemaakt of grote kans ontstaat.

Ook rond de VAR zijn er wijzigingen. De scheidsrechter wordt verplicht om naar het scherm te gaan. "Dit heeft vooral betrekking op Engeland, waar de scheidsrechter bijna niet naar het scherm gaat", zegt Makkelie. "Op het moment dat er in de ogen van de videoscheidsrechter sprake is van een duidelijke fout, zal de scheidsrechter zelf altijd op het scherm moeten kijken."

Ook rond het nemen van strafschoppen is er iets gewijzigd. "Als de keeper een overtreding maakt door te vroeg van de lijn te komen was dat voorheen een gele kaart, maar nu is dat een waarschuwing", zegt Makkelie. "Hij krijgt eigenlijk een waarschuwing. Als de strafschop misgaat is het geen overtreding van de keeper en wordt hij ook niet bestraft."