'Ik zat bij Oranje, grote wedstrijden. Maar ik wilde eigen verantwoordelijkheid'

'Ik zat bij Oranje, grote wedstrijden. Maar ik wilde eigen verantwoordelijkheid'

11-04-2020 21:19
9

Kees van Wonderen werd op schrikkeldag verrassend gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van Go Ahead Eagles en dacht zich vervolgens in alle rust voor te kunnen bereiden op het nieuwe seizoen. Anderhalve maand later ziet de wereld er echter heel anders uit, ook voor de oud-verdediger van onder meer Feyenoord.

Die moet nu vanuit huis de selectie voor volgend seizoen samenstellen, terwijl het nog niet duidelijk is of dit seizoen afgemaakt gaat worden: Go Ahead Eagles was één van de eerste clubs die alvast een werkloosheidsuitkering aanvroeg bij het UWV. "De inkt van mijn handtekening was net opgedroogd en door de uitbraak van het coronavirus stopte het voetbal abrupt. Mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen lag uiteraard compleet overhoop", vertelt Van Wonderen aan de Gelderlander.

De 51-jarige oud-prof probeert er echter het beste van te maken. "Voetbal staat in niets tot een wereldwijde crisis. Ik zie alles in perspectief. We werken met zijn allen bij Go Ahead nu met de middelen die er wél zijn", doelt hij op zijn laptop, waarmee hij speurt naar potentiële versterkingen. "Scouten zonder wedstrijden kan niet. Maar er zijn prachtige computersystemen in het voetbal. Databanken met beelden van honderdduizenden spelers."

Van Wonderen heeft hoe dan ook zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Het zal zijn eerste als eindverantwoordelijke in het profvoetbal worden, nadat hij al jarenlang ervaring heeft opgedaan bij de jeugdelftallen van Oranje. "Ik zat bij Oranje (als assistent van bondscoach Ronald Koeman, red.). Dat zijn allemaal grote wedstrijden. Ik was alleen toe aan eigen verantwoordelijkheid. Want dat is wel de grote vervolgstap. Dan doe ik nu weer extra ervaring op. Dit is een unieke situatie."