De Jong: 'Ik denk niet dat ik in de jeugd van Ajax of PSV beter zou zijn geworden'

De Jong: 'Ik denk niet dat ik in de jeugd van Ajax of PSV beter zou zijn geworden'

12-04-2020 22:38 Laatste update: 23:05
61

Frenkie de Jong kijkt met veel genoegen terug op zijn tijd bij Willem II. De controleur van FC Barcelona doorliep de volledige jeugdopleiding in Tilburg, speelde twee Eredivisie-wedstrijden in de hoofdmacht en verhuisde toen naar Ajax.

De Jong werd als zevenjarige al gescout. "Toen ik vanuit mijn amateurclub kwam, moest ik kiezen tussen Feyenoord en Willem II. Ik had stage gelopen bij beide clubs. Toen heb ik voor Willem II gekozen, omdat ik vond dat de jeugdopleiding qua niveau niet zoveel verschilde", vertelt hij in de FOX Sports-documentaire In de voetsporen van Frenkie & Virgil. Spijt heeft hij in de elf daaropvolgende jaren nooit gehad. "Ik had er altijd zin in. Als ik terugkwam, was ik altijd vrolijk en blij."

Achteraf gezien is De Jong blij dat hij niet eerder de stap naar een topclub maakte: op een gegeven moment bleef hij in fysiek opzicht achter op zijn medespelers, die wél een groeispurt kregen. "Ik bleef heel klein en de rest was al een stuk groter. Ik bleef 1.50 meter en de rest was al 1.65 of 1.70. Als je dan bij Ajax zit... Daar hebben ze heel veel goede spelertjes en zou je in dat geval wat minder vaak spelen."

De Tricolores bleven echter vertrouwen houden. "Ze zagen iets speciaals, waardoor ze me toch met extra aandacht zijn blijven bekijken. Ik denk niet dat ik beter was geworden als ik bijvoorbeeld bij Ajax of PSV in de opleiding had gezeten."