Voetballers worstelen met lockdown: 'Deze cijfers zijn zeer verontrustend'

Voetballers worstelen met lockdown: 'Deze cijfers zijn zeer verontrustend'

20-04-2020 16:17
57

De coronacrisis en de daardoor in veel landen ingestelde lockdown leidt tot een forse toename van psychische klachten bij profvoetballers. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPRO onder 1602 respondenten.

Het percentage spelers en speelsters dat kampt met depressieve gedachten en angstgevoelens is sinds december en januari verdubbeld. Volgens de FIFPRO vertoont liefst 22 procent van de ondervraagde speelsters symptomen, die gerelateerd kunnen worden aan een depressie. Bij het vorige onderzoek was dat 11 procent. Bij de mannen is dat nu 13 procent, tegenover eerder 6 procent. 16 procent van de mannen stelt te kampen met angstgevoelens, bij de vrouwen is dat 18 procent.

"In het voetbal moeten jonge mannelijke en vrouwelijke sporters zien om te gaan met sociale isolatie, het stilleggen van hun werkleven en twijfels over hun toekomst", reageert Vincent Gouttebarge, chief medical officer van de FIFPRO. "Sommigen zullen niet goed in staat zijn om met deze veranderingen om te gaan en wij moedigen hen aan om hulp te zoeken bij een persoon in wie ze vertrouwen stellen of een professional in de geestelijke gezondheidszorg."

Het onderzoek werd gehouden onder spelers in Australië, België, Botswana, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Malta, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Zuid-Afrika, Zwitserland en de Verenigde Staten. In al die landen is een (gedeeltelijke) lockdown van kracht. "Deze nieuwe cijfers zijn zeer verontrustend en wij leven mee met alle spelers, die worstelen met hun geestelijke gezondheid", stelt Jonas Baer-Hoffmann, secretaris-generaal van de spelersvakbond.

Juventus-aanvoerder Giorgio Chiellini, lid van de FIFPRO Global Player Council, roept de spelers op om elkaar te steunen in deze crisis. "Houd contact met je ploeggenoten, speciaal wanneer je denkt dat zij depressief zijn of kampen met angstgevoelens. Laten we de teamspirit sterk houden, zelfs als er geen voetbal is", aldus de ervaren Italiaanse verdediger.