'PSV mag alsnog dromen van Champions League: landen willen UEFA-ranking volgen'

'PSV mag alsnog dromen van Champions League: landen willen UEFA-ranking volgen'

22-04-2020 08:12 Laatste update: 08:37
339

Meerdere nationale bonden willen dat de UEFA de tickets voor de Champions League en de Europa League van volgend seizoen gaat verdelen op basis van de UEFA-clubranking. Dat meldt Het Laatste Nieuws in België.

Landen als België en Nederland lijken aan te sturen op een verdeling van de tickets op basis van de laatste stand in de competitie, maar daar zijn niet alle bonden het over eens. Verschillende federaties vinden dat het volgen van de UEFA-clubranking de meest sportieve manier is om de tickets te verdelen voor competities die niet worden afgemaakt. Dat betekent in België bijvoorbeeld dat niet kampioen Club Brugge maar AA Gent de Champions League in mag. Club Brugge zou dan zelf genoegen moeten nemen met een voorronde Champions League-plek.

In Nederland zou AZ hard getroffen worden als de UEFA besluit de clubranking te volgen. De Alkmaarders hebben bij de huidige stand een voorronde Champions League-plek, maar zouden op basis van de clubranking een ticket voor de Europa League krijgen. Gek genoeg kan PSV in dat geval de voorronde van de Champions League in, omdat het de tweede Nederlandse club is op de ranking. Ajax staat eerste in de competitie en is de hoogst genoteerde Nederlandse club op de UEFA-ranking, dus zal in beide gevallen het Champions League-ticket krijgen. Feyenoord zou als nummer vier op de ranking de Europa League ingaan. 

Ook Willem II zou de Europese plek die het als nummer vijf in de Eredivisie toebedeeld zou krijgen mislopen. FC Utrecht, Vitesse, Heracles, FC Groningen en Go Ahead Eagles delen op de clubranking, die over de laatste vijf seizoenen berekend wordt, de vijfde Nederlandse plek.