AD schetst 'sportieve oplossing' voor Eredivisie: 'Bij elk scenario verliezers'

AD schetst 'sportieve oplossing' voor Eredivisie: 'Bij elk scenario verliezers'

23-04-2020 06:47
66

Nu de Eredivisie stopgezet moet worden is de discussie over de verdeling van de Europese tickets en promotie/degradatieplekken begonnen. Het Algemeen Dagblad stelt in een analyse dat er maar één sportieve oplossing is: de huidige stand bevriezen en de verliezers van dit scenario financieel compenseren. 

In het scenario dat het Algemeen Dagblad schetst, degraderen RKC Waalwijk en ADO Den Haag naar de Keuken Kampioen Divisie en promoveren Cambuur en De Graafschap. FC Utrecht loopt een Europa League-plek mis omdat het Europese bekerticket terugstroomt naar de Eredivisie en dus in de handen van Willem II belandt. En AZ kan niet een poging wagen voor de titel, maar moet genoegen nemen met een tweede plek.

Wedden

Meer odds

'Is dat 'oneerlijk' voor AZ, FC Utrecht en die twee degradanten? Zeker', schrijft het AD. 'Juridisch beschouwd kun je er een seizoen van Suits aan wijden op Netflix. ADO kan doorprocederen tot aan het CAS. Maar een eerlijke oplossing bestaat niet. Bij elk scenario zijn er clubs de pineut.'

De krant roept clubs dan ook op om solidair met elkaar te zijn en de verliezers van deze uitkomst te compenseren met tv-geld en Europese inkomsten. 'Hoe, grofweg? Ajax stelt AZ schadeloos met geld uit de Champions League. Feyenoord, PSV en eventueel Willem II betalen Utrecht met Europa League-inkomsten. ADO en RKC krijgen eenmalig een hoger percentage uit de FOX-pot, net als periodewinnaars NAC en FC Volendam', aldus het AD.

De Telegraaf: Streep door het seizoen
De Telegraaf stelde woensdag in een analyse dat er juist een streep gezet moet worden door de Eredivisie en dat de verdeling op basis van de einduitslag van het seizoen 2018/2019 wordt gemaakt. Dat betekent dat PSV in de Champions League belandt, en AZ in de Europa League. In dit scenario zou niemand promoveren of degraderen. Vrijdag overleggen de clubs over de mogelijkheden.