'UEFA-besluit: Punt-per-wedstrijd-ranking voor Europese plekken, AZ CL in'

'UEFA-besluit: Punt-per-wedstrijd-ranking voor Europese plekken, AZ CL in'

23-04-2020 12:40 Laatste update: 12:57
313

De UEFA heeft volgens The Times donderdag besloten dat bonden van landen waar de competitie dit seizoen niet wordt afgemaakt, de Europese plekken moeten verdelen op een punten-per-wedstrijd-systeem. Dat betekent dat de prestaties van dit seizoen doorslaggevend zijn voor wie volgend jaar Europa in mag, en dat betekent dus ook dat niet PSV maar AZ de voorronde van de Champions League ingaat. 

Door het gemiddeld aantal punten per wedstrijd te berekenen worden scheve programma's rechtgetrokken. Voor de Eredivisie betekent dit geen verschuivingen in het klassement. In de top-drie hebben Ajax, AZ en Feyenoord allemaal een wedstrijd minder gespeeld, en dus blijven de verhoudingen hetzelfde.

Wedden

Meer odds

Spannend werd het wel even in de strijd om plek vijf. Daar staat Willem II met 44 punten uit 26 wedstrijden. FC Utrecht heeft echter 25 wedstrijden gespeeld en staat op 41 punten. Willem II houdt plek vijf echter vast met een gemiddelde van 1,69 punt per wedstrijd. Nummer zes FC Utrecht heeft 1,64 punt per wedstrijd. Omdat de rest van de competitie een gelijk aantal wedstrijden gespeeld heeft, vinden er geen verschuivingen plaats.

De belangrijkste conclusie van dit besluit is dat het huidige seizoen dus doorslaggevend is voor de verdeling van de Europese tickets. Er lag ook een scenario op tafel waarbij het seizoen nietig verklaard zou worden en de eindstand van vorig seizoen leidend is, waardoor bijvoorbeeld PSV alsnog de voorronde van de Champions League in zou gaan. Met dit UEFA-besluit, wat nog bevestigd moet worden, is dat echter onmogelijk.

De besluitvorming rond het aanwijzen van een kampioen en het bepalen van de promotie/degradatieregeling laat de UEFA bij de nationale bonden, aldus The Times.