Weinig kansen voor ADO: 'Verenigingsdemocratie, geen rechter die dit terugfluit'

Weinig kansen voor ADO: 'Verenigingsdemocratie, geen rechter die dit terugfluit'

23-04-2020 17:53
98

Een eventuele gang naar de rechter lijkt weinig kans van slagen te hebben voor ADO Den Haag, denken de experts. Clubadvocaat Frans de Weger bevestigde woensdag dat ADO juridische stappen wil zetten, als het door de KNVB wordt veroordeeld tot degradatie.

Jan Schutrups vraagt zich af hoeveel zin dat heeft. De jurist behartigde in 2016 succesvol de belangen van FC Twente, dat verplichte degradatie toen af wist te wenden: of ADO hier ook in zou slagen, is echter nog maar de vraag. "Een civiele rechter gaat zo'n kwestie altijd maar marginaal toetsen. Hij zal vooral beoordelen of de KNVB in deze onvoorziene omstandigheden in alle redelijkheid een fatsoenlijke beslissing heeft genomen. Daar volgt bijna altijd een afwijzing uit richting de procederende partij", legt hij uit aan het Algemeen Dagblad.

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers sluit zich hierbij aan. Als de KNVB in samenspraak met de clubs tot een oplossing komt, lijkt een gang naar de rechter weinig zin te hebben. "De verschillende scenario's zullen worden voorgelegd aan de clubs en vervolgens moet de KNVB in overleg met die clubs tot een oplossing komen, de zogeheten verenigingsdemocratie. Als dat allemaal zuiver gebeurt, is er geen rechter die de bond gaat terugfluiten", aldus de voormalig Ajax-commissaris.

ADO stond na 26 Eredivisie-wedstrijden voorlaatste met negentien punten en lag dus op koers om direct te degraderen. Op vrijdag 13 maart zou men Fortuna Sittard – zestiende met 26 punten – treffen, maar die degradatiekraker werd afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus.