Telegraaf: Feyenoord wint KNVB Beker, alleen Gudde kan zege blokkeren

Telegraaf: Feyenoord wint KNVB Beker, alleen Gudde kan zege blokkeren

24-04-2020 13:18 Laatste update: 14:00
327

Feyenoord wordt zonder de finale tegen FC Utrecht te spelen de winnaar van de KNVB Beker. Althans, dat meldt De Telegraaf. Het dagblad baseert zich op sportrechtadvocaat Jan Kabalt. Alleen KNVB-officials Eric Gudde en Jean Paul Decossaux zouden de Rotterdamse eindzege nog kunnen blokkeren.

'Bizar scenario: ’Feyenoord wint KNVB-beker'', kopt De Telegraaf vrijdagmiddag. Volgens Kabalt heeft Feyenoord de 'dennenappel zonder glans' te danken aan het feit dat de Rotterdammers de uitspelende ploeg zou zijn in de finale in De Kuip. Dat werd door loting bepaald. Als het andersom was geweest, had FC Utrecht dus de beker en het bijbehorende Europa League-ticket kunnen claimen.

Alles komt neer op Artikel 11 van de reglementen betaald voetbal 'Wedstrijdverbod'. 'Als een wedstrijd in het toernooi om de TOTO KNVB Beker van overheidswege wordt verboden, is het de club in kwestie toegestaan de betreffende wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein te spelen. De alsdan verantwoordelijke burgemeester heeft de bevoegdheid nadere en/of beperkende voorwaarden te stellen aan de veiligheidsorganisatie', luidt de tekst.

En: 'Indien het niet mogelijk is de desbetreffende wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein te spelen, wordt de uitslag van de wedstrijd automatisch 0-1 en wordt deze als gespeeld beschouwd. De thuisspelende club wordt alsdan geacht niet aan de betreffende speelronde te hebben deelgenomen.'

Het is op dit moment nog allerminst zeker dat Feyenoord de KNVB Beker aan de prijzenkast mag toevoegen. Artikel 50 schrijft voor dat in gevallen van bijzondere omstandigheden afwijking noodzakelijk is, het bestuur betaald voetbal beslist. De bekerfinale in De Kuip zou 19 april worden gespeeld, maar Gudde en Decossaux hebben nog niet ingegrepen. Als dat wel gebeurt, voegt De Telegraaf eraan toe, zou dat pikant zijn vanwege het Feyenoord-verleden van Gudde.