KNVB legt genomen besluiten uit: 'Er was geen duidelijke voorkeur vanuit de clubs'

KNVB legt genomen besluiten uit: 'Er was geen duidelijke voorkeur vanuit de clubs'

24-04-2020 18:28 Laatste update: 18:36
51

De KNVB heeft tekst en uitleg gegeven over de beslissingen die het genomen heeft rond promotie en degradatie en het verdelen van de tickets voor Europees voetbal. De bond geeft aan dat er bij elk besluit winnaars en verliezers zouden zijn.

Wat betreft promotie en degradatie geeft de KNVB in een statement aan dat er geen UEFA-richtlijnen zijn en dat daar dus een stemming bij de clubs over werd georganiseerd. Clubs mochten stemmen op optie éénVanuit Zeist klinkt het dat er 'geen duidelijke voorkeur was voor één van de opties'. 

Er waren zestien stemmen voor promotie en degradatie, negen tegen en negen blanco. Daardoor kwam 'de beslissing volledig op de schouders van het bestuur betaald voetbal' en is besloten tot geen promotie en degradatie, omdat er nog veel speelrondes gespeeld moesten worden.

Bij de toekenning van de Europese tickets, waardoor Willem II wel aan de voorronde van de Europa League mag deelnemen en FC Utrecht bijvoorbeeld niet, zegt de KNVB de UEFA-richtlijnen te hebben gevolgd. De huidige stand moest worden gevolgd vanwege sportieve en objectieve uitgangspunten en de bond zegt dat te hebben gedaan.

Ook vraagt de KNVB om solidariteit. Clubs die aan Europese toernooien gaan deelnemen moeten de morele verplichting hebben om een kwart van de startgelden die worden ontvangen beschikbaar te stellen voor andere clubs. Daar zal binnenkort over gesproken worden.

Tenslotte laat de bond optekenen dat er dit seizoen geen winnaar van de KNVB Beker zal komen. De finale wordt niet gespeeld en volgend seizoen start men met een nieuwe beker.