KNVB luidt de noodklok en roept hulp overheid in: schadepost van 400 miljoen

KNVB luidt de noodklok en roept hulp overheid in: schadepost van 400 miljoen

26-04-2020 14:32 Laatste update: 14:40
190

KNVB-directeur Eric Gudde heeft de hulp ingeroepen van de overheid, zo blijkt uit een brief die in handen is van de NOS. De bond luidt de noodklok nu de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie een inkomstenverlies lijden van driehonderd miljoen euro.

De schade kan zelfs oplopen tot vierhonderd miljoen. 'Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal', schrijft Gudde in de brief.

De directeur benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het voetbal 'volledig aan de speen gaat', want ook de profclubs moeten inleveren om te overleven, weet hij. 'Hierbij worden taboes niet geschuwd.' De KNVB kwam samen met sponsor ING zelf al met een financieel steunpakket. Ook kregen clubs die Europees spelen te horen dat er een 'zware morele verplichting' is om de inkomsten te delen.

'Maar veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten', schrijft Gudde. 'Die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken. Om dat allemaal op te vangen, is dan ook hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen.'

Volgens Gudde maakt hulp van de overheid het verschil tussen wel of niet overleven. Hij haalt ook aan dat de stadions vermoedelijk nog een tijd leeg blijven, terwijl dit seizoen helemaal niet meer wordt uitgespeeld. In landen als Spanje, Engeland en Duitsland zijn wel plannen om de competitie af te maken. 'We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa, dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden.'

Door het afbreken van seizoen gaat volgens de KNVB al 96 miljoen verloren, maar alle beperkingen rond de start van de nieuwe jaargang zouden volgens de bond liefst 204 miljoen schade opleveren. Dat is echter nog niet alles. Bovenop die 300 miljoen verwacht de bond dat clubs in totaal 60 tot 100 miljoen aan transferwinsten mislopen.

De KNVB kreeg eerder nog de kritiek dat het in tegenstelling tot de kunst- en cultuursector niet aanklopte bij politiek Den Haag. Nu verwacht de bond de steun van de overheid dus wel keihard nodig te hebben.