De Graafschap geeft niet op en eist 'gedetailleerde reconstructie' van KNVB

De Graafschap geeft niet op en eist 'gedetailleerde reconstructie' van KNVB

26-04-2020 18:15
55

De Graafschap eist transparantie van de KNVB. De voetbalbond moet opheldering geven over de stemming van afgelopen vrijdag over promotie/degradatie, vindt voorzitter Hans Martijn Ostendorp.

Ostendorp heeft rvc-voorzitter Jan Smit en bondsvoorzitter Just Spee laten weten dat hij volledige inzage wil, bevestigt de voorzitter van De Graafschap aan Voetbal International. "Wij willen de stemming inzichtelijk hebben", zegt hij. "Transparantie is een groot goed. Dat zegt de KNVB ook zelf altijd. Er leven te veel vragen om het hierbij te laten."

Wedden

Meer odds

Zestien clubs stemden vrijdag vóór de promotie-/degradatieregeling, wat betekende dat De Graafschap en SC Cambuur de Eredivisie-plek van ADO Den Haag en RKC Waalwijk over zouden nemen. Daar stonden negen tegenstemmen tegenover. De KNVB interpreteerde de negen neutrale stemmen zodanig dat er geen meerderheid was, tot groot onbegrip van Cambuur en De Graafschap.

Ostendorp wil daarom opheldering over de hele procedure. "Het gehele proces moet tegen het licht worden gehouden. De vraag is of het wel helder genoeg is geweest, ook voor de KNVB zelf. Een gedetailleerde reconstructie zou op zijn plaats zijn, zodat de waarheid aan het licht komt."

Meerdere clubs, waaronder Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en sc Heerenveen, gaven geen advies over promotie en degradatie. Ostendorp: "Het is totaal onduidelijk wat de impact is van clubs die neutraal hebben gestemd of die niet hebben gestemd. Zijn die meegewogen? En op welke wijze dan? Dat zijn vragen die ik bij Smit en Spee heb neergelegd."