Haverkort erkent: beslissende Ajax-goal van Sneijder had afgekeurd moeten worden

Haverkort erkent: beslissende Ajax-goal van Sneijder had afgekeurd moeten worden

30-04-2020 08:51 Laatste update: 08:57
145

De winnende goal van Ajax in de finale van de play-offs tegen FC Groningen in 2006 had nooit goedgekeurd mogen worden. Oud-arbiter Ben Haverkort concludeert nu dat aan de goal van Wesley Sneijder in blessuretijd buitenspel voorafging. Door de treffer veroverde Ajax een plek in de voorronde van de Champions League.

Ajax had de heenwedstrijd met 2-0 gewonnen, maar FC Groningen kwam in de return sterk terug en leidde vlak voor tijd ook met 2-0. Tot Wesley Sneijder in blessuretijd de 2-1 maakte en de Amsterdammers een plek in de voorronde van de Champions League veroverden. "Na afloop was vriend en vijand het erover eens dat het een geweldige wedstrijd was geweest. Memorabel. En als scheidsrechter had ik daarin mijn rol gehad. Geen wanklank, alleen maar complimenten", zegt Haverkort nu op de website van FC Groningen.

"Tot een paar jaar later iemand mij erop wees dat aan het doelpunt van Sneijder een buitenspelsituatie vooraf was gegaan. Het zicht van Roorda werd deels ontnomen door een Ajax-speler, die op dat moment in de baan van het schot buitenspel stond. Niemand had het ooit opgemerkt. Spelers niet tijdens de wedstrijd, mijn assistenten niet en ook na afloop niemand. Pas jaren later", aldus Haverkort.

Met de huidige technologie was het doelpunt niet doorgegaan, erkent de oud-scheidsrechter. "Ja, ja! Met de VAR had FC Groningen Champions League gespeeld. Dat doelpunt van Sneijder was nu nooit doorgegaan. Dan was ik als scheidsrechter naar de kant geroepen en hadden we met elkaar buitenspel geconstateerd. Ik bied als scheidsrechter met terugwerkende kracht alles en iedereen bij FC Groningen mijn excuses aan!", besluit hij met een knipoog.

Op 1:31:20 is de goal van Wesley Sneijder te zien.