'Eredivisie-clubs doen beroep op noodsteun, alleen Ajax, AZ en PSV zwijgen'

'Eredivisie-clubs doen beroep op noodsteun, alleen Ajax, AZ en PSV zwijgen'

30-04-2020 15:15 Laatste update: 16:11
145

De Nederlandse voetbalwereld doet massaal een beroep op overheidssteun om de coronacrisis door te komen. Dat meldt BNR na rondvraag bij de achttien Eredivisie-clubs. Ajax, PSV en AZ zijn de enige clubs die er geen uitspraken over willen doen.

Bijna alle clubs hebben aangeklopt in Den Haag of gaan dat nog doen. Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) moeten bedrijven die door de coronacrisis worden getroffen in staat worden gesteld om werknemers in dienst te houden. De loonkosten worden tot maximaal 90 procent vergoed als een bedrijf verwacht ten minste 20 procent van de omzet over een periode van drie maanden te verliezen.

Ajax en AZ, de nummers één en twee van het afgelopen seizoen, willen niet zeggen of ook zij een aanvraag hebben ingediend. Dat geldt ook voor PSV, dat op plek vier stond toen het seizoen werd afgebroken vanwege de uitbraak van het coronavirus. Feyenoord, de nummer drie en bekerfinalist, heeft dat wel gedaan.

Om het gemiddelde maandsalaris van een Eredivisie-speler (zo'n 24 duizend euro) te dekken, is de NOW-regeling niet genoeg. De tegemoetkoming gaat tot maximaal 9.538 euro per maand. Clubs praten daardoor ook met de spelersvakbond VVCS en FBO (Federatie Betaald Voetbalorganisaties) over salariskorting. PSV nam hier al een voorschot op. KNVB-directeur Eric Gudde schreef afgelopen weekend een brief naar de overheid, waarin hij om noodsteun vraagt.