Onvrede bij voormalig FC Twente-speler: 'Dan speelde je met drugs in je lichaam'

Onvrede bij voormalig FC Twente-speler: 'Dan speelde je met drugs in je lichaam'

01-05-2020 11:00 Laatste update: 13:00
16

Voormalig FC Twente-speler Chinedu Ede bewaart weinig goede herinneringen aan zijn periode in Duitsland. Hij speelde naar eigen zeggen continu met pijnmedicatie en zag hoe spelers die niet de lijn van de club volgden opzij werden gezet.

"In deze industrie, want dat is de voetballerij, willen ze alleen maar gelijkgestemde robots, mensen die zich aanpassen en alleen maar dezelfde onzin vertellen", zegt Ede. "Van dit alles walg ik echt. 99 procent van de spelers die open spraken werden snel ingewisseld. Ik moet er echt van kotsen. Het heeft niets meer met de sport te maken. Natuurlijk verdien je er veel geld mee, maar dat rechtvaardigt niet de gedachte dat je niet jezelf kunt zijn."

Ede speelde in Duitsland voor onder meer Hertha BSC, MSV Duisburg, 1. FC Union Berlin, FSV Mainz en Kaiserslautern. Hij speelde van 2015 tot 2017 voor FC Twente. Ede kwam tot 48 Eredivisie-wedstrijden voor de club.

Het beviel Ede niet dat spelers met pijnstillers moesten spelen. Hij was in zijn ogen niet altijd fit genoeg om een wedstrijd te spelen, maar moest dat wel van de club. "Ik speelde bijna altijd met pijnmedicatie. Als je geblesseerd was werd je min of meer gedwongen om eerder te beginnen dan goed voor je was."

"Soms was je de realiteit zo uit het oog verloren, dat je alles deed om het te rechtvaardigen en het een soort balsem werd. Dan speelde je wedstrijden terwijl er nog drugsresten in je lichaam zat."