Update: KNVB bevestigt ontvangst van UEFA-brief over afronding bekercompetitie

Update: KNVB bevestigt ontvangst van UEFA-brief over afronding bekercompetitie

01-05-2020 15:10 Laatste update: 15:11
399

Slecht nieuws voor FC Utrecht: de KNVB staat in zijn recht om het Europese ticket voor de bekerwinnaar over te hevelen naar de competitie. Dat heeft de UEFA verduidelijkt in een brief die vrijdag is verstuurd naar Utrecht en Zeist.

Als het bekertoernooi om legitieme redenen niet wordt uitgespeeld, kan er geen winnaar worden aangewezen en gaat het Europese ticket naar de competitie, zo hebben Utrecht en de KNVB te horen gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond heeft de brief vrijdag verstuurd, weet de NOS.

'De brief vanuit UEFA's hoofdkantoor in Nyon is een opsteker voor de KNVB. Intern wordt de verduidelijking van UEFA beschouwd als bijval in moeilijke tijden', schrijft de omroep. Bij de veelbesproken afwikkeling van het seizoen, vorige week vrijdag, greep FC Utrecht als bekerfinalist én nummer zes van de Eredivisie overal naast. Clubeigenaar Frans van Seumeren verklaarde vervolgens de oorlog aan de KNVB.

De UEFA ziet dus graag dat het Europese ticket van het bekertoernooi - directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League - naar de hoogst geklasseerde club achter de Champions League-tickets (Ajax en AZ) gaat. Dat is nummer drie Feyenoord. De startbewijzen voor de Europa League schuiven door naar nummer vier PSV (derde voorronde) en nummer vijf Willem II (vierde voorronde).

Willem II
De Tilburgers lijken door de brief ook niet langer in grote spanning te hoeven zitten. Eerder deze week bleek dat de UEFA het KNVB-voorstel om het laatste Europese startbewijs toe te kennen aan Willem II nog moet goedkeuren, maar dat lijkt na de nieuwe UEFA-brief een formaliteit.

Update: De KNVB heeft via de officiële kanalen bevestigd dat het een brief van de UEFA heeft ontvangen. Volgens de voetbalbond is er rechtsgeldig gehandeld door het Europa League-ticket voor de bekerwinnaar via de reguliere competitie toe te kennen: de bekerfinale kan immers niet meer uitgespeeld worden.

'Het ticket dat bestemd was voor de bekerwinnaar komt dan toe aan de best geklasseerde club die geen ticket krijgt toegewezen voor de Champions League. In Nederland is dat Feyenoord, dat op de derde plaats van de Eredivisie staat. Dat de Rotterdammers ook in de bekerfinale zouden aantreden, staat dus los van deze verdeling', aldus de KNVB.