'Voor zeker tien tot vijftien clubs is het zeer de vraag of ze dit gaan overleven'

'Voor zeker tien tot vijftien clubs is het zeer de vraag of ze dit gaan overleven'

03-05-2020 11:45
167

Hans Nijland vreest dat er iets wordt vergeten in de discussie over een Eredivisie met achttien of twintig clubs: de financiële gevolgen van de coronacrisis. Dat stelt de voormalig FC Groningen-directeur in gesprek met Voetbal International.

Nijland hield een vurig betoog voor een Eredivisie met twintig clubs, aangezien het 'de eerlijkste oplossing voor iedereen' zou zijn. Dat is echter niet het hele verhaal, benadrukt hij. "We hebben het nu over twintig en achttien clubs, maar wie garandeert mij dat die er over een paar maanden nog zijn", vraagt Nijland zich hardop af in VI.

"Wie zegt mij dat alle BVO's dit overleven? Ik geef je op een briefje dat het voor zeker tien tot vijftien clubs zeer de vraag is of ze dit gaan overleven. En dat is nog een voorzichtige schatting. In het verleden werden clubs vaak gered door de lokale overheid. Die kan dit keer niet helpen."

Als gevolg van de coronacrisis zijn vrijwel alle inkomsten opgedroogd. Nijland houdt ook zijn hart vast voor de sponsortak. "Nu vallen er nog relatief weinig bedrijven om, maar geloof me: die golf komt nog. En dat gaat de voetballerij ook voelen. Het is de vraag welke club het loodje gaat leggen. Misschien komt er vanzelf wel ruimte in de Eredivisie..."