Clasie verkoos Feyenoord boven Ajax: 'Dacht dat ik hem als eerste in vizier had'
Dumfries en Clasie in duel

Clasie verkoos Feyenoord boven Ajax: 'Dacht dat ik hem als eerste in vizier had'

Gepubliceerd: maandag 4 mei 2020 om 18:04ma 04-05-2020 om 18:04

Patrick Busby bouwde bij Ajax, FC Groningen, Hamburger SV en Brighton & Hove Albion een reputatie op als scout met een neusje voor talent. Ook hij zat er weleens naast geeft hij echter ruimhartig toe.

"Als scout van Ajax vond ik Wesley Hoedt nooit goed genoeg", vertelt Busby aan het Noordhollands Dagblad. "Hij miste bepaalde eigenschappen die ze bij Ajax belangrijk vinden zoals aannemen en snelheid. Ajax zocht in die tijd wendbare spelers, hij was lang en houterig. Hij had veel tijd nodig."

"Als scout van FC Groningen bekeek ik Denzel Dumfries, toen nog actief bij Barendrecht", vervolgt de scout. "Ik vond hem te onstuimig, ik was meer overtuigd van zijn aanvallende rendement dan van zijn verdedigende rendement. Vervolgens heeft hij zich via Sparta, Heerenveen en PSV boven mijn verwachting ontwikkeld."

Van Jordy Clasie was Busby wél meteen gecharmeerd. De toenmalig jeugdscout van Ajax zag de middenvelder in 1999 bij het Haarlemse EDO aan het werk. "Ik was ervan overtuigd dat hij het betaald voetbal zou halen. Ik dacht dat ik de eerste was die hem in het vizier had, maar later bleek dat Feyenoord hem al volgde. Ik zeg dan ook nooit dat ik spelers hebt ontdekt, want zelfs op jonge leeftijd worden ze al door meerdere clubs gevolgd."

Clasie verkoos Feyenoord boven Ajax, maar Busby strikte Eljero Elia wél. "Elia was een atleet en balvirtuoos, die passeerde als George Weah zijn tegenstander op de achterlijn. Dat kan alleen maar als je zo'n actie op volle snelheid kan uitvoeren. Hij speelde toen bij ADO Den Haag en vertrok een paar maanden later naar Ajax. Als ik Elia tref, zegt hij altijd 'meneer Busby u heeft mij ontdekt'. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, maar neemt niet weg dat ik het leuk vind dat hij dat zo ziet."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws