'Alleen al als je bij Ajax rondloopt, merk je dat. Een wereld van verschil met AZ'

'Alleen al als je bij Ajax rondloopt, merk je dat. Een wereld van verschil met AZ'

06-05-2020 15:41 Laatste update: 15:59
59

Ronald Spelbos maakte de gouden Europese jaren van AZ én Ajax mee in de periode 1981 tot en met 1988. Bij AZ stond hij onder de contract tijdens de verloren UEFA Cup-finale tegen Ipswich Town en Spelbos zat bij de Ajax-selectie uit de succesjaren 1987 en 1988.

In een uitgebreid interview met Voetbal International blikt Spelbos terug op zijn periodes bij zowel AZ als Ajax. Hij droeg acht jaar het shirt van AZ, vertrok vervolgens naar Club Brugge en keerde twee jaar later terug naar Nederland om voor Ajax te gaan spelen. Vooral zijn tijd in Amsterdam maakte veel indruk. "Een wereld van verschil met AZ", maakt Spelbos de vergelijking. 

Wedden

Meer odds

"Alleen al als je bij Ajax rondloopt, merk je dat. De benadering is zo anders, de druk zo immens", vervolgt Spelbos. "Iedere week moet je winnen als je bij Ajax speelt. Als je dat niet deed, wist je dat er die week van alles ging gebeuren. Dan stonden de kranten vol en wist je dat je de volgende wedstrijd echt moest winnen. Dat heeft ook invloed op een voetballer. Net zoals je als voorstopper weet dat er bij Ajax meer wordt gevraagd dan een bal hard wegschieten."

AZ
Ajax mocht dan meer indruk hebben gemaakt op Spelbos, hij denkt ook nog steeds met veel plezier terug aan zijn periode bij AZ. "We werden landskampioen, wonnen de beker en haalden de UEFA Cup-finale, het kon niet op. Dit was uniek voor AZ. Spelen om het kampioenschap, laat staan het daadwerkelijk ook worden, was nieuw voor de club", sluit Spelbos af.