Kabinet koppelt wedstrijden met publiek aan vaccin: 'Jaar of langer is heel reëel'

Kabinet koppelt wedstrijden met publiek aan vaccin: 'Jaar of langer is heel reëel'

07-05-2020 09:46 Laatste update: 10:45
412

Het kan nog wel een jaar of langer duren voor grootschalige evenementen, waar ook voetbalwedstrijden mét publiek bij horen, weer zijn toegestaan. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Op de persconferentie van woensdagavond werd nog geen datum gegeven wanneer de grote evenementen weer zouden kunnen doorgaan. Nu schrijft De Jonge dat alles zal afhangen van een vaccin. Dat is een rampzalig scenario voor het betaald voetbal in Nederland.

'Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel', zo valt te lezen in de kamerbrief.

In de routekaart die het kabinet woensdag openbaarde richting het einde van de lockdown, staan evenementen pas na 1 september vermeld, zonder concrete datum. Naast voetbalwedstrijden met publiek vallen bijvoorbeeld concerten en festivals onder deze noemer.

In de meest optimistische scenario's is er nog dit jaar een coronavaccin. Maar er kunnen vervolgens nog maanden overheen gaan voordat dit ook in Nederland grootschalig kan worden gebruikt. Vanaf 1 september mag er wel weer gevoetbald worden, zonder publiek.