'Historisch' akkoord: collectieve salarisreductie bespaart profvoetbal 35 miljoen

'Historisch' akkoord: collectieve salarisreductie bespaart profvoetbal 35 miljoen

07-05-2020 14:12 Laatste update: 14:18
48

De sociale partners in het Nederlandse betaald voetbal zijn eruit: er ligt een akkoord over een collectieve salarisverlaging. Dat maken de betrokken partijen donderdag bekend. Naar schatting wordt met deze afspraak zo'n 35 miljoen euro uitgespaard.

De werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) hebben deze week een akkoord bereikt en weten zich gesteund door de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie. De partijen spreken van een 'historisch akkoord'.

Het percentage dat spelers aan salaris moeten inleveren, stijgt naarmate de spelers meer verdienen. Tot een jaarsalaris van 500 duizend euro, gelden oplopende percentages tot 17,5 procent. Elke euro boven de grens van vijf ton betekent een korting van twintig procent.

De collectieve salarisreductie is een advies - en dus geen verplichting. Wel is de verwachting dat de voorstellen worden overgenomen door de meeste clubs. De afspraak geldt tot en met 31 december en vervalt zodra er weer met publiek wordt gespeeld. Donderdag werd bekend dat dit nog zeker één jaar kan duren, omdat het wachten is op een coronavaccin.

De Eredivisie mag vanaf juni de salarissen korten, in de Keuken Kampioen Divisie mogen de maatregelen vanaf juli starten. Het betaald voetbal is de eerste branche die in Nederland in coronatijden collectieve afspraken heeft weten te maken over salarisreductie. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over een versobering van de premies.

Reactie van FBO
"Wij zijn op een gepaste wijze trots dat we in deze voor iedereen bizarre, moeilijke en onrustige tijden toch collectieve afspraken hebben kunnen maken met de vakbonden over noodmaatregelen voor het betaald voetbal", reageert FBO-directeur Serge Rossmeisl.

"Het geeft aan dat iedereen binnen de voetballerij zich volledig bewust is van de ernst van de crisis en de gevolgen voor het betaald voetbal. Daarnaast bewijst deze regeling dat het betaald voetbal de verantwoordelijkheid neemt om eerst naar zichzelf te kijken, bij het nemen van noodzakelijke maatregelen."