'Geen solidariteit' bij Nederlandse clubs: 'Ook niet in de Eerste Divisie'

'Geen solidariteit' bij Nederlandse clubs: 'Ook niet in de Eerste Divisie'

07-05-2020 16:27
79

De Graafschap-directeur Peter Hofstede gaat een cruciale dag tegemoet. Vrijdag vindt het kort geding plaats waarin De Superboeren een plek in de Eredivisie af hopen te dwingen: Hofstede leeft tussen hoop en vrees en durft geen voorspelling over de uitkomst te doen.

De Graafschap lag op koers voor promotie naar de Eredivisie, maar hoorde tot zijn ontsteltenis dat de KNVB geen promoties en degradaties door zou voeren. Nu wil men via een omweg alsnog promoveren. "Op juridische gronden wordt een besluit genomen om niet te promoveren en te degraderen. Dat kun je mij als voetbalman niet uitleggen", aldus Hofstede voor de camera van FOX Sports. "Nu zijn wij natuurlijk gekleurd, maar ik vind dat je op driekwart van de competitie moet kijken wat de stand is. Dat was niet op puntjes of op doelsaldo, dat was echt een groot verschil (De Graafschap stond zeven punten los van FC Volendam, red.)."

Hoeveel kans van slagen De Graafschap heeft, zal nog moeten blijken. "Ik denk dat er in het proces echt wel een aantal dingen zijn waar gaten in te schieten zijn. Daar zal onze advocaat mee aan de gang gaan. Maar ik durf geen enkele uitslag te voorspellen. Ik hoop dat de sportieve resultaten de doorslag gaan geven."

Op steun van de overige clubs lijken De Superboeren niet te hoeven rekenen. Hofstede merkt dat de solidariteit onder de clubs ver te zoeken is. "Cambuur en De Graafschap zijn nu gedupeerd, de periodekampioenen (NAC Breda en FC Volendam, red.) ook een heel klein beetje. En FC Utrecht. Maar ik heb niet gemerkt dat andere clubs nu denken: hé, daar moeten we nu een ander oordeel over vellen", aldus Hofstede. "De solidariteit in de Eerste Divisie was ook niet honderd procent. Zijn wat vraagtekens bij te plaatsen. We kennen de voetbalwereld wel..."