'KNVB overlegt met overheid over oefenwedstrijden en Europese duels in augustus'

'KNVB overlegt met overheid over oefenwedstrijden en Europese duels in augustus'

07-05-2020 20:47 Laatste update: 20:59
41

De KNVB is in overleg met de overheid om oefenwedstrijden en Europese voorrondeduels te kunnen organiseren in augustus. Op die manier kunnen clubs sneller klaar zijn voor de seizoensstart, die dan vlak na 1 september kan plaatsvinden.

De KNVB was naar eigen zeggen 'totaal verrast' door de uitspraken van minister Hugo de Jonge, omdat er volgens Voetbal International een lobby gaande is om in augustus weer een bal te laten rollen. In twee calls heeft de voetbalbond aan de Eredivisie-clubs laten weten dat oefenwedstrijden in augustus een serieuze optie zijn.

Er wordt met mensen van een zogenaamde 'regiegroep' gekeken of oefenwedstrijden zonder publiek mogelijk zijn en hoe dat geregeld kan worden. Misschien moeten er vergunningen op een andere manier geregeld worden, omdat er een verbod op evenementen met vergunningsplicht is. De voetbalbond hoopt 'eenduidig op te trekken' om te voorkomen dat burgemeesters roet in het eten gooien.

Ook zou er achter de schermen nagedacht worden over het organiseren van toernooien, die dan uitgezonden worden door FOX Sports. Het kanaal waarop alle Eredivisiewestrijden live te zien zijn mist veel inkomsten door het beëindigen van het seizoen en kan op die manier enigszins gecompenseerd worden. Daarnaast houdt de KNVB ook rekening met Europese voorrondes in augustus. De al eerder genoemde regiegroep zou die wedstrijden benaderen als vriendschappelijke wedstrijden.

De handelswijze van de KNVB roept in de bestuurskamers wel vragen op, schrijft VI. Zo vindt men dat in dit geval de bekerfinale gespeeld had kunnen worden en dat er zelfs een mogelijkheid zou zijn geweest om het seizoen uit te spelen. Het argument dat de competities op 3 augustus afgerond moesten zijn blijkt ook niet te kloppen: de UEFA heeft aangegeven dat dit slechts een streefdatum was.