Onderzoek Omrop Fryslân: Ajax verandert van standpunt over grotere Eredivisie

Onderzoek Omrop Fryslân: Ajax verandert van standpunt over grotere Eredivisie

08-05-2020 09:16
69

Het leeuwendeel van de 34 clubs die het Nederlandse betaald voetbal telt, wil de vingers niet branden aan de vraag of SC Cambuur en De Graafschap in een Eredivisie met twintig clubs horen. Dat blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân.

Vrijdagochtend staan Cambuur en De Graafschap in de rechtbank van Utrecht tegenover de KNVB. Inzet: een plek in de Eredivisie, al volgt de uitspraak pas over twee weken. Het verhaal is inmiddels bekend en een Eredivisie met twintig clubs wordt serieus bekeken, maar veruit de meeste clubs willen niet op de zaken vooruitlopen.

Naast Cambuur en De Graafschap zijn alléén AZ, Go Ahead Eagles, Roda JC, Sparta en PEC Zwolle voor een Eredivisie met twintig clubs. Volgens Jeroen van Leeuwen, algemeen manager van PEC, heeft het Zwolse standpunt dat een logische verklaring. "Er komen voor ons twee mooie wedstrijden bij, met De Graafschap en Cambuur. Dat is voor ons wel interessant."

FC Emmen, FC Groningen, Heracles Almelo en FC Volendam zijn tégen de plannen, zo ontdekte Omrop Fryslân. De overige clubs laten hun standpunt in het midden. "Ajax staat voor het komende seizoen niet onwelwillend tegenover een Eredivisie met twintig clubs", klinkt het uit Amsterdam, dat zijn standpunt volgens de Friese omroep heeft veranderd. "Maar het hangt af van de invulling ervan en ook of en zo ja, hoe wordt omgegaan met bijvoorbeeld de nationale bekercompetitie en het Europese voetbal."