Rutte knipoogt: Meestal is het boven het miljard als ze iets vragen

Rutte knipoogt: "Meestal is het boven het miljard als ze iets vragen"

08-05-2020 19:10
41

Mark Rutte is niet van plan om de KNVB zomaar een steunpakket van 400 miljoen euro te verstrekken. KNVB-directeur Eric Gudde heeft daar bij de overheid om gevraagd.

Gudde voorspelt een schadepost van 400 miljoen door de gevolgen van de coronacrisis. Rutte werd vrijdag op de wekelijkse persconferentie gevraagd naar het verzoek van Gudde. "Dit is nog weinig, hoor. Meestal is het boven het miljard als ze iets vragen", zegt Rutte met een knipoog. De premier weigert zomaar om een fors steunpakket uit te delen. "Nee, natuurlijk niet. Ik begreep de blog van Klaas heel goed."

Rutte doelt op de blog van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die de KNVB verweet geen plan te hebben. 'Je verwacht dat 'het voetbal' niet alleen roept dat ze het zwaar hebben, maar dat ze met een plan komen. Als je alleen aangeeft dat je 400 miljoen schade lijdt zonder een fatsoenlijk plan neer te leggen, sta je achteraan in de rij.'

"Martin van Rijn (minister voor Medische zorg en Sport, red.) zit binnenkort met het betaalde voetbal aan tafel om te kijken wat er allemaal speelt", zegt Gudde. "Vanaf 1 september kunnen de contactsporten weer, dus ook voetbal. De vraag is wat er dan vóór 1 september kan. Dat is uiterst complex, maar Van Rijn heeft een gesprek met ze."

"Volle stadions zullen waarschijnlijk niet kunnen vanaf 1 september. Je moet extra voorzichtig zijn met schreeuwende mensen in een stadion, zingende mensen in een kerk of mensen die hijgen."