Van Gaal: 'Ik wilde er bovenop zitten bij Ajax, maar Cruijff zag het niet zitten'

Van Gaal: 'Ik wilde er bovenop zitten bij Ajax, maar Cruijff zag het niet zitten'

09-05-2020 08:03
38

Louis van Gaal benadrukt dat de liefde voor Ajax niet is bekoeld. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal keerde in 2011 als directeur terug in Amsterdam, maar dat was tegen het zere been van toenmalig rvc-lid Johan Cruijff.

Het conflict bij Ajax liep zo hoog op dat de rechter eraan te pas moest komen. Die maakte de aanstelling van Van Gaal ongedaan. "Bij Ajax vierde ik mijn eerste successen en mijn leven is vanaf mijn jongste jaren doordesemd geweest met Ajax - dat gaat er nooit meer uit. Die hele toestand ontstond omdat Johan Cruijff mij niet zag zitten", blikt Van Gaal terug in het Algemeen Dagblad.

"Voor de goede orde: dat mocht hij vinden, want iedereen heeft recht op zijn mening", vervolgt de 68-jarige trainer in ruste. "Maar het kwalijke is dat mijn imago in die tijd doelbewust is beschadigd door een bepaalde hoek van de media. Ik werd weggezet als een valsspeler en een baantjesjager. Terwijl het pas vals en slap was geweest als ik niet thuis had gegeven."

"Voor het geld deed ik het niet, want ik verdiende bij Bayern München tien keer zoveel", stelt Van Gaal, die benadrukt dat hij handelde uit clubliefde. "Ik wilde er bovenop zitten bij Ajax, elke dag, invloed uitoefenen, mensen inspireren, beslissingen nemen. Het werd een korte, nare periode. Al moet ik zeggen dat ik door die zwartmakerij en het geruzie nog wel het Nederlands elftal en Manchester United heb kunnen doen, omdat ik dus een vrij man was. Zo zie je maar: elk nadeel heeft zijn voordeel."