'Gudde appte: nee, dit wordt emotioneel, ik ga je niet bellen en wil geen contact'

'Gudde appte: nee, dit wordt emotioneel, ik ga je niet bellen en wil geen contact'

09-05-2020 11:46
81

SC Cambuur-directeur Ard de Graaf vraagt zich af wat de rechter zou zeggen als niet Cambuur en De Graafschap in de rechtszaal hadden gezeten, maar RKC Waalwijk, dat stijf onderaan stond en de gedoodverfde degradant was. Cambuur en De Graafschap zijn boos omdat de KNVB hen promotie naar de Eredivisie ontnomen heeft.

De Graaf en De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp waren vrijdagavond te gast bij Beau, uren na het kort geding in Utrecht. "Draai het eens om. Stel dat RKC met vijftien punten in de rechtszaal had gezeten. Wat had de rechter dan gezegd? Je hebt vijftien punten gehaald, er is een stemming geweest, in andere landen wordt er gepromoveerd en gedegradeerd, wat doen wij hier eigenlijk? We hebben vandaag (vrijdag, red.) drie uur de tijd gehad om dit onlogische en onsportieve besluit te betwisten. Dat is gek."

De gevolgen zijn mogelijk enorm voor Cambuur. "Je maakt als club een plan. Op het hoogste niveau spelen past bij de club Cambuur. Daar past ook een nieuw stadion bij. Dat gaan we over een aantal jaren betrekken. Dat plan liep op rolletjes. Sterker nog, we stonden elf punten voor. Dan is het een hard gelag als zo'n besluit genomen wordt. Vooral als hij niet op sportieve, maar op juridische gronden wordt genomen", zegt De Graaf.

"We hebben vanaf juni elke dag gepresteerd om bovenaan te komen. Als het dan op deze wijze wordt afgekapt, voelt het zo verschrikkelijk onrechtvaardig. De KNVB krijgt de guidelines van de UEFA en neemt de bovenste vijf van de ranglijst (gaan Europa in, red.). De UEFA vraagt de KNVB niet om Heracles Almelo en Fortuna Sittard de Champions League in te sturen. Nee, de bovenste ploegen worden gepakt. Er is dus alle reden om dat ook bij ons te doen."

Ostendorp laakt vooral de communicatie van de KNVB. "Na het besluit heb ik echt geprobeerd om met Eric Gudde in contact te komen. Hij heeft me meerdere keren per app laten weten: nee, dit wordt emotioneel, ik ga je niet bellen, ik wil geen contact. Het is heel moeizaam geweest. Hij vroeg me daarna om naar Zeist te komen. Daarna hebben we hem gewoon niet gezien en gehoord."

De redactie van Beau wilde Gudde ook aan tafel hebben, maar dat weigerde de KNVB-directeur. Hij was ook niet aanwezig bij het kort geding.