Bosz stelt geen verdedigende middenvelders op: 'Bij Ajax was dat Schöne'

Bosz stelt geen verdedigende middenvelders op: 'Bij Ajax was dat Schöne'

10-05-2020 07:38
34

Peter Bosz kiest bij al zijn teams steevast voor een controlerende middenvelder voor de verdediging. De huidig trainer van Bayer Leverkusen rept bewust niet van een verdedigende middenvelder en wijst onder meer naar Lasse Schöne in zijn periode bij Ajax.

"Op die positie voor de defensie begint het voetbal. Daarom stel ik daar geen balafpakker op", zegt Bosz tegen Voetbal International. "In mijn tijd bij Heracles is dat begonnen met Kwame Quansah. Die was aangetrokken als spits, maar voor die positie vond ik hem niet snel genoeg. Dat heb ik doorgetrokken bij Vitesse met Marko Vejinovic en Josh McEachran. Bij Ajax is dat Lasse Schöne geworden. En bij Maccabi heb ik Haris Medunjanin daar neergezet."

Bosz roemt de spelintelligentie van dat soort spelers. "Zij zullen heus weleens worden afgetroefd in een duel, maar nooit positioneel verkeerd staan. Als je slim bent, dan hoef je vaak geen duel te winnen om een bal te veroveren." De Nederlandse coach ziet bij alle topteams zo'n soort speler. "Toni Kroos en Luka Modric hebben die rol bij Real Madrid, hoewel daar natuurlijk ook Casemiro nog op het middenveld staat. Joshua Kimmich vind ik geweldig op die plek. Hetzelfde geldt voor Thiago. Die kunnen waanzinnig goed voetballen."

"Sergio Busquets bij Barcelona, Fernandinho bij Manchester City, Fabinho bij Liverpool; geweldig", vervolgt Bosz. "Ik vind Frenkie de Jong ook zo'n voetballer. Die brengt dan nog eens dat fysieke met zich mee. Die is sneller dan Busquets. Ik heb nu zelf met Charles Aranguíz de beste controlerende middenvelder waarmee ik gewerkt heb. Echt een topspeler."