Gemiste kans voor AZ: 'Ajax selecteert door en PSV beleeft niet nóg zo'n jaar'

Gemiste kans voor AZ: 'Ajax selecteert door en PSV beleeft niet nóg zo'n jaar'

10-05-2020 14:55
222

AZ had zich deze zondag voor het eerst sinds 2009 tot kampioen van Nederland kunnen kronen als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid. Oud-spelers Barry van Galen en Kees Luijckx waren positief gestemd in de titelstrijd met Ajax.

"Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk was geweest", zegt Van Galen tegen het Algemeen Dagblad. "AZ had er de ploeg voor, echt waar. Alleen die laatste maanden hè, dat weet je nu niet. Daarin ging het in mijn tijd altijd mis. In april en mei worden de prijzen verdeeld. Dan staat er toch weer heel veel spanning op al met al."

Luijckx hielp in 2007 als huurling van Excelsior de titelaspiraties van AZ om zeep, maar twee jaar later was het met hem wél raak. Ook toen ging het bijna nog mis, nadat het aanvankelijke kampioensduel met Vitesse werd verloren. "Het zal toch niet.. Dat was het gevoel bij de club. Uiteindelijk lukte het. Dat had nu ook gekund, maar dit AZ met al die jonge jongens maakt op mij een heel stabiele indruk. Ik vond ze ook koel en berekenend."

"Ze hebben alle topwedstrijden gewonnen", haalt Luijckx aan. "Volgens mij is dat een goede indicatie om kampioen te worden. De druk lag ontegenzeggelijk bij Ajax. Zij moesten kampioen worden. Hoe dan ook. En wie weet wat voor transferperikelen daar nog zouden spelen."

Beide oud-spelers van AZ vragen zich af of zo'n uitgelezen mogelijkheid zich in de nabije toekomst nog eens zal aandienen. "Ajax zal doorselecteren en PSV beleeft hoogstwaarschijnlijk niet nóg zo’n matig seizoen", stelt Luijkcx.