Van Gaal over 'halleluja-cijfers' in coronatijd: 'Dat heb ik ook gezien als coach'

Van Gaal over 'halleluja-cijfers' in coronatijd: 'Dat heb ik ook gezien als coach'

10-05-2020 23:21
85

Louis van Gaal geeft de complimenten aan minister-president Mark Rutte, maar verwacht dat het versoepelen van de coronamaatregelen niet het gewenste effect gaat sorteren. De voormalig trainer vergelijkt de situatie met een voetbalteam dat na een kampioensjaar wederom voor het kampioenschap moet spelen.

Van Gaal is bij Op1 lovend over de manier waarop Rutte Nederland door de eerste periode van het coronavirus heeft geleid. "Ik vind dat hij dat goed gedaan heeft, zeker in het begin", vertelt Van Gaal. "Er staat een man met overtuiging, hij legt het goed uit. Daar is niets mis mee. Maar: de mens is van nature zwak. Discipline is niet altijd aanwezig. Bij de meeste spelers die ik heb gekend moet je dat door regels in goede banen leiden."

Toch verwacht Van Gaal niet dat de goede trend zich door gaat zetten. Hierbij kijkt hij vooral naar de discipline van de inwoners van Nederland. "We krijgen de laatste weken alleen maar 'halleluja-cijfers', dat alles naar beneden gaat. (...) Dat vond ik de kracht van Rutte. Dat hij het Nederlandse volk, wat nou niet het nederigste volk is, dat liet opvolgen. Nu hebben we het voor elkaar en denken de mensen: we hoeven niet meer. Dat is wat nu gebeurt. Dat heb ik ook gezien als coach: als je eenmaal kampioen bent geworden, dan kost het volgende jaar meer energie om de discipline te bewaren."