'Mogelijk horrorscenario AZ en Ajax: UEFA denkt aan schrappen Europese voorrondes'

'Mogelijk horrorscenario AZ en Ajax: UEFA denkt aan schrappen Europese voorrondes'

Gepubliceerd: maandag 11 mei 2020 om 11:23ma 11-05-2020 om 11:23

Laatste update: maandag 11 mei 2020 om 11:48ma 11-05-2020 om 11:48

De UEFA gaat maandag in overleg over het uitspelen van de huidige Champions League- en Europa League-campagnes. Daarbij kijkt het ook alvast vooruit richting volgend seizoen, aangezien het dan wel eens in tijdnood kan komen. Dit kan verstrekkende gevolgen gaan hebben voor AZ én Ajax.

Zo gaan de Champions League en Europa League, zoals het er nu voorstaat, in augustus uitgespeeld worden. Dit zorgt voor een probleem op de kalender, aangezien er die maand normaal gesproken ook al voorronde-wedstrijden voor het nieuwe seizoen gespeeld worden. The Times geeft aan dat de UEFA van plan is het Europese seizoen 2020/2021 pas op 20 oktober te laten beginnen.

Daarnaast is er nog veel onduidelijk over de nationale competities. Zo worden de Eredivisie en Ligue 1 definitief niet uitgespeeld, begint de Bundesliga aankomend weekend weer en zijn er in Spanje, Italië en Engeland plannen binnenkort weer te beginnen. Het zorgt ervoor dat er weinig ruimte overblijft op de speelkalender: volgens The Times reden voor de UEFA om de voorrondes voor de Champions League en Europa League flink in te korten of zelfs te schrappen.

Dat zou een horrorscenario zijn voor AZ en eventueel ook voor Ajax. De Amsterdammers gaan volgend seizoen rechtstreek de groepsfase van de Champions League in, mits de winnaar van de huidige editie van de Champions League zich via de competitie rechtstreeks plaatst voor het miljardenbal van volgend seizoen. Voor AZ zou het zelfs zo kunnen zijn dat er dus geen Champions League-voetbal mogelijk is.

Play-offronde
De UEFA denkt eraan om verkorte kwalificatieronden in te voeren, om de problemen te tackelen. Zo zou er één duel gespeeld gaan worden in elke ronde, in plaats van een uit- en thuiswedstrijd. Deze wedstrijd zou dan op neutraal terrein afgewerkt moeten worden.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws