'Wij zouden bij een zege op AZ de wedstrijdpremies van de Ajax-spelers krijgen'

'Wij zouden bij een zege op AZ de wedstrijdpremies van de Ajax-spelers krijgen'

11-05-2020 13:58 Laatste update: 14:09
42

Kees Luijckx zal 29 april 2007 nooit meer vergeten. Dertien jaar geleden was hij een hoofdrolspeler in één van de meest memorabele Eredivisie-ontknopingen ooit. De toenmalige huurling van Excelsior onthult dat Ajax hem en zijn ploeggenoten geld had beloofd.

De situatie is goeddeels bekend: AZ, Ajax en PSV maakten op de laatste speeldag van het seizoen nog kans op de titel. Als koploper hoefde AZ alleen nog te winnen van laagvlieger Excelsior, maar dat mislukte jammerlijk, waardoor PSV uiteindelijk aan het langste eind trok. Extra saillant: de van AZ gehuurde Luijckx scoorde voor Excelsior.

In een podcast van AZ Fanpage doet Luijckx een boekje open over die dag. Hij vertelt dat Ajax in de aanloop naar de ontknoping contact zocht met Excelsior. "Ik kan je zeggen dat er een vuurtje was aangewakkerd door Ajax", aldus de middenvelder, die nu in Denemarken speelt. "Andwelé Slory, onze rechtsbuiten, had dezelfde zaakwaarnemers als John Heitinga. Daar is iets ontstaan."

"Slory kwam de kleedkamer binnen en meldde dat wij bij winst de wedstrijdpremies van de Ajax-spelers zouden krijgen. Dat ging om 9.000 euro bruto. Stonden onze jongens wel postief tegenover", aldus Luijckx. "Zelf nam ik het niet serieus, ook omdat ik speler van AZ was. Ik dacht dat we nooit zouden winnen van AZ."

Excelsior versloeg AZ, maar heeft volgens Luijckx het geld uit Amsterdam nooit gekregen. "Niet elke speler van Ajax wist dat ze hun wedstrijdpremie moesten afstaan aan Excelsior."