Groenendijk sloeg met vuist op tafel: 'Wat Ziyech voor Ajax was, was hij voor ons'

Groenendijk sloeg met vuist op tafel: 'Wat Ziyech voor Ajax was, was hij voor ons'

11-05-2020 18:38
26

Alfons Groenendijk presteerde twee seizoenen boven verwachting met ADO Den Haag, maar vertrok begin december gedesillusioneerd uit de Hofstad. De 55-jarige trainer kon het 'niet langer opbrengen om een beleid te verdedigen waar hij niet achter stond'.

"Ik bedacht me laatst dat het nog maar een jaar geleden is dat we in een maand tijd FC Utrecht met 5-0 van het veld bliezen, in een geweldige wedstrijd met 2-3 bij AZ wonnen en Feyenoord in De Kuip versloegen", zegt Groenendijk in het Noordhollands Dagblad. "Tegelijkertijd besefte ik toen al dat het fundament waarop dat rustte erg broos was. We bouwden op drijfzand. Er was nooit geld."

Dat bleek na het vertrek van enkele bepalende spelers, onder wie Nasser El Khayati. "Wat Ziyech voor Ajax was, was Nasser voor ons. Hij kon met een geniale ingeving op elk moment beslissend zijn", stelt Groenendijk, die zag dat de 1,3 miljoen die verdiend werd met transfers niet in de selectie kon worden gestopt. "Ik had intern denk ik al twintig keer met mijn vuist op tafel geslagen, maar kreeg keer op keer nul op rekest."

Voor de Leidenaar was de maat vol: hij nam geen blad voor de mond in een interview met Omroep West. In China waren ze niet blij. "Ik kreeg een mail van Hui Wang, die alles en iedereen in de cc had gezet. Die heb ik 'netjes' beantwoord, naar hem en al die mensen. Hamdi (algemeen directeur, red.) keek over mijn schouder mee en zei: 'Als je dit verstuurt, ben je morgen ontslagen'. Ik antwoordde: 'Nou Mo, dan heb ik nieuws voor je. Hier zit de verzendknop en daar klik ik nu op'.

Groenendijk hoorde niets uit China, maar naar aankopen kon hij 'helemaal fluiten'. In december stapte hij op, waarna opvolger Alan Pardew wel diverse aanwinsten mocht verwelkomen. Van rancune is desondanks geen sprake. "Ik heb ook echt veel respect voor de mensen van United Vansen, ze hebben ADO door de overname van de ondergang gered. Het is me alleen nooit echt duidelijk geworden welke kant ze nou op willen met de club."