WHO ziet weinig risico voor Bundesliga-spelers: 'In voetbal sta je weinig stil'

WHO ziet weinig risico voor Bundesliga-spelers: 'In voetbal sta je weinig stil'

11-05-2020 18:55
31

De FIFPRO is voorstander van het uitspelen van het seizoen in de Bundesliga. Dat vertelt Vincent Gouttebarge, oud-speler van FC Volendam en nu hoofd medische zaken bij de spelersvakbond.

"Niemand kan garanderen dat het risico nul is, maar je kan de risico's wel maximaal minimaliseren", zegt Gouttebarge tegen De Telegraaf. "We zijn voor hervatting van trainingen en competities, mits de gezondheid en veiligheid van de spelers zo goed mogelijk gewaarborgd wordt. Dat is prioriteit nummer één."

De risico's van besmetting op het voetbalveld zijn in principe niet zo groot, zo hoorde Gouttebarge, tevens medisch sportwetenschapper in het Amsterdam UMC, tijdens een wekelijks overleg van de FIFPRO met onder meer de FIFA, UEFA en de Wereldgezondheidsorganisatie. Data-analisten kwamen tot de conclusie dat een speler per wedstrijd gemiddeld niet meer dan negentig seconden binnen 1,5 meter van een andere speler is.

"Wat ik van de WHO begreep, is dat je de grootste kans hebt om het virus te krijgen als je meer dan vijf minuten in contact bent met iemand die geïnfecteerd is", aldus Gouttebarge. "In het voetbal sta je weinig stil, je zit dus weinig tijd in de 'gevarenzone'. En als je op het veld staat met 22 spelers waarvan uit een test is gebleken dat ze het virus niet met zich meedragen, loop je weinig risico."