Gudde over kritiek van Dijkhoff: Het was pijnlijk om te lezen

Gudde over kritiek van Dijkhoff: "Het was pijnlijk om te lezen"

11-05-2020 20:50
46

Eric Gudde neemt de kritiek van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff niet persoonlijk. De KNVB-directeur vroeg bij de overheid om een steunpakket van 400 miljoen euro, maar kreeg het verwijt geen actieplan klaar te hebben liggen. Dijkhoff en premier Mark Rutte waren daar kritisch over.

Dijkhoff stelde dat de KNVB achter in de rij moet aansluiten als er geen concreet plan op tafel ligt. "Het was pijnlijk om te lezen, maar daar ga ik niet te moeilijk over doen. In vele opzichten sloeg hij de spijker op zijn kop. Ik heb het dan ook niet gezien als een aanval, maar als een handreiking", zegt Gudde in een interview met Voetbal International.

"Wij vinden ook dat we als sector zoveel mogelijk zelf moeten doen. Met dat totaalplan zijn we volop bezig. Uiteindelijk zal er onder aan de streep misschien nog een bedrag overblijven dat we zelf niet kunnen oplossen en waarvoor we bij de overheid terecht komen", zegt Gudde.

Gudde bestrijdt het beeld dat de gemiddelde speler multimiljonair is en dus makkelijk iets af kan staan. "Ik snap dat dit qua imago moeilijk is, omdat het beeld is dat in het voetbal veel mensen rondlopen die veel verdienen, maar feit is ook dat in de Eerste Divisie veel spelers niet eens een modaal salaris hebben. Na ons gesprek snapte Dijkhoff de bedoelde richting beter en ziet hij meer realisme terug."

Gudde sprak maandag met Dijkhoff en vertelde hem dat de 400 miljoen euro gebaseerd is op de schade van het totale Nederlandse voetbal, naar aanleiding van een vraag van minister Martin van Rijn. De Nederlandse clubs incasseren veel minder tv-geld, in tegenstelling tot clubs uit grotere competities als de Premier League, Bundesliga en Primera Division. "Hier is het toeschouwers gedreven met veel sponsors die elkaar ontmoeten rond wedstrijden. De minister vroeg of we dat in beeld konden brengen. Dat hebben we gedaan, maar het was niet bedoeld als een claim."