'Inktzwarte dag' FC Groningen: club vreest miljoenenschade en ontslaat medewerkers

'Inktzwarte dag' FC Groningen: club vreest miljoenenschade en ontslaat medewerkers

11-05-2020 21:14
121

Het water staat FC Groningen tot aan de lippen. De Trots van het Noorden verwacht een financiële schade van vijf miljoen euro als gevolg van de coronacrisis. Maandag heeft de Eredivisie-club elf medewerkers moeten ontslaan.

Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt op de clubsite van een inktzwarte dag, maar de nood is hoog. De spelers, staf, directie en de andere medewerkers zullen ook een loonoffer brengen. De directie ziet daarnaast af van eigen bonussen. De totale personele besparing gaat ruim over de één miljoen euro heen.

"Doordat wij dit seizoen niet hebben kunnen afmaken en we volgend jaar rekening moeten houden met een economische terugval, verwachten wij op dit moment al een financiële schade te lijden van 5 miljoen euro", schetst Gudde. "Komen daar komend seizoen wedstrijden bij zonder publiek, dan loopt dit bedrag per thuisduel met 400.000 euro op."

Groningen moet een beroep doen op overheidsregelingen en dekt het voorlopige tekort door 2,5 miljoen euro van het investeringsbudget af te halen. "Dit budget hebben we afgelopen seizoen bij elkaar verdiend door transfers met als doel te investeren in de selectie en faciliteiten voor het stadion in het seizoen 2020/2021. Daar gaat nu voor een groot gedeelte een streep door."

"Echter willen wij wel actief blijven op de transfermarkt, op zoek naar directe versterkingen, want zonder een goede eerste selectie kunnen wij de continuïteit van de club ook niet garanderen", vervolgt Gudde, die alle maatregelen een 'maximaal offer' noemt. "Om te overleven hebben we nu ook de steun nodig van onze supporters, sponsors en de overheid. Supporters en en sponsors kunnen bijdragen aan het in de benen houden van de club én hebben een grote invloed op de grootte van de investerings-pot van de club."

Gudde hoopt dat zo min mogelijk fans en sponsors een tegemoetkoming verlangen. Daarnaast hoopt hij dat de seizoenkaarten worden verlengd. "En de club doet de belofte dat we voor iedere thuiswedstrijd die wij komend seizoen vanuit overheidswege zonder publiek moeten spelen, vanwege het coronavirus, geld teruggeven. Het zou de club echt pijn doen als je je seizoenkaart of sponsorcontract nu al wel kunt verlengen, maar dat nog niet doet."

Groningen heeft stadioneigenaar Euroborg NV om uitstel van betaling gevraagd. "Die lasten kunnen we niet betalen als we geen of nauwelijks inkomsten kunnen genereren uit met name kaartverkoop en horecaomzet", aldus Gudde.