'Toen Van Beukering weer te zwaar was, hebben we afscheid genomen. Jammer'

'Toen Van Beukering weer te zwaar was, hebben we afscheid genomen. Jammer'

12-05-2020 09:18
37

Darije Kalezic leidde De Graafschap in 2010 naar de titel in de toenmalige Jupiler League. De in Zwitserland geboren Bosniër probeerde iedere speler anders te benaderen: sommigen konden op steun van de trainer rekenen, voor anderen was Kalezic dan weer bikkelhard.

Routinier Purrel Fränkel was woonachtig in Amsterdam en mocht wel eens een uitlooptraining overslaan van Kalezic. "Als je moe bent, bel je mij. Je hoeft niet te liegen, zei ik hem", blikt de momenteel clubloze trainer terug in gesprek met de Gelderlander. "Je moet periodiseren op maat, daar gevoel voor hebben. Zo kun je spelers ook motiveren. Purrel werd niet zomaar speler van het jaar."

Ook Hugo Bargas bloeide op: de Argentijn keerde terug van een niet al te succesvolle uitleenbeurt bij FC Zwolle en lag niet goed in de groep. Uiteindelijk werd hij clubtopscorer. "Ik merkte al snel dat veel andere spelers, zoals Yuri Rose en Rogier Meijer, een enorme hekel aan Bargas hadden. Hij gaf geen bal af. Ze wilden niet meer met hem trainen. Maar ik zag wel wat in hem, een echte goaltjesdief", aldus Kalezic, die in de bres sprong voor Bargas. "Toen hij weer een keer uitgescholden werd, heb ik geroepen: wie nog één keer wat negatiefs over Hugo zegt, krijgt met mij te maken. Dat vond Bargas heel bijzonder en ik kreeg hem toen zover dat hij af en toe ook een bal voorgaf."

Van Beukering
Voor clubicoon Jhon van Beukering was het vóór de uitreiken van de schaal echter al einde verhaal. De spits keerde terug op De Vijverberg, maar kon zijn niveau van eerdere seizoenen niet aantikken én kreeg te maken met het 'gewichtsmanagement' van Kalezic. "De spelers mochten 2 kilo boven hun streefgewicht zitten. Cerezo Fung a Wing en Jhon van Beukering hadden daar problemen mee, zeker na de winterstop", legt hij uit. "Van Beukering was geen basisspeler en had de motivatie ook niet meer. Toen hij bij een meetmoment weer een keer te zwaar was, hebben we in maart uiteindelijk afscheid genomen. Jammer, want ik mocht Jhon graag."