'Rechtenhouders keihard: Premier League-clubs lopen zeker 350 miljoen euro mis'

'Rechtenhouders keihard: Premier League-clubs lopen zeker 350 miljoen euro mis'

12-05-2020 11:25
54

De Premier League-clubs zijn al 350 tot 400 miljoen euro aan tv-gelden misgelopen door de coronacrisis. Ook als de competitie weer gestart wordt, zijn de rechtenhouders van plan om niet alle rekeningen te betalen.

Dat meldt The Guardian. Sky, Amazon en BT Sports gaan de clubs 'boetes' opleggen omdat niet aan alle contractvoorwaarden voldaan wordt. Zo is de periode waarin de wedstrijden worden afgewerkt (hoogstwaarschijnlijk vanaf 12 juni) niet de periode waarover de afspraken zijn gemaakt, en zijn er bovendien geen fans welkom in het stadion. Dit zorgt er ook voor dat de rechtenhouders minder gaan betalen aan de clubs.

Een van de redenen waarom Premier League-clubs zo hard aanstuurden op een hervatting van de competitie, waren de tv-gelden. Als de Premier League niet wordt uitgespeeld, lopen de clubs in totaal 900 miljoen euro mis. Nu blijkt dat ook bij een hervatting een financiële strop zal volgen. De clubs zijn nog met de rechtenhouders in gesprek over manieren om zoveel mogelijk van de 92 wedstrijden die nog gespeeld moeten worden in de schijnwerpers te zetten. Met zeven weekendspeelronden en twee midweekse speelronden wordt het hoe dan ook lastig voor de rechtenhouders om alle duels uit te zenden.

Maandag zette de Engelse overheid de deur open voor een terugkeer in de Premier League vanaf juni. Het plan van de Engelse clubs is om 12 juni weer te starten. De FA zal niet instemmen met de wens van de zes laagstgenoteerde clubs om de degradatieregeling van dit seizoen te schrappen, meldt The Times.