'Belgische clubs moeten 80 procent meerderheid halen: Genk wil nietigverklaring'

'Belgische clubs moeten 80 procent meerderheid halen: Genk wil nietigverklaring'

12-05-2020 13:59
11

De Belgische clubs zijn nog lang niet klaar met de afwikkeling van het seizoen. Racing Genk heeft zelfs geopperd om de Jupiler Pro League-jaargang 2019/2020 nietig te laten verklaren, meldt Sporza dinsdagmiddag.

De Belgische competitie werd na 29 van de dertig reguliere speelrondes stilgelegd en Club Brugge werd uitgeroepen tot kampioen. Nummer 7 Racing Genk is het daar niet mee eens. Als de clubs tijdens de stemming van vrijdag niet tot een akkoord komen – hiervoor is een meerderheid van tachtig procent nodig – wil men het huidige seizoen ongeldig laten verklaren. In dat geval is er geen kampioen en promoveert en degradeert er niemand, net als in de Eredivisie.

Wedden

Meer odds

Volgens Sporza heeft Genk ook een alternatief voorstel neergelegd voor het seizoen 2020/2021: een Jupiler Pro League met achttien in plaats van zestien clubs – OH Leuven en Beerschot promoveren, niemand degradeert – én ingekorte play-offs om het landskampioenschap. Als het schema het toelaat, spelen de bovenste vier clubs – normaal gesproken zijn dat de eerste zes clubs – extra wedstrijden tegen elkaar om de titel. Als er geen tijd meer voor is, zou de reguliere stand na 34 wedstrijden als eindstand dienen. Volgens dit voorstel zijn er bovendien drie degradanten, zodat de competitie in 2021/2022 weer uit zestien clubs zou bestaan.

Over dit voorstel moet vrijdag dus gestemd worden. Of de clubs een meerderheid van tachtig procent kunnen behalen, is echter nog maar zeer de vraag. Club Brugge heeft ook al een voorstel neergelegd voor een competitie met achttien clubs, maar zonder play-offs.