Van Gaal adviseert Ajax: 'Met Vertonghen zou ik het wel aandurven'

Van Gaal adviseert Ajax: 'Met Vertonghen zou ik het wel aandurven'

13-05-2020 19:08
36

Louis van Gaal zou het geen gekke keuze vinden om Jan Vertonghen terug te halen naar Ajax. Volgens de voormalig trainer en technisch directeur van de Amsterdammers kan de 33-jarige Belg nog van waarde zijn in de Johan Cruijff Arena.

Vertonghen heeft een aflopend contract bij Tottenham Hotspur. Hij wordt in verband gebracht met een overstap naar Italië, maar duidelijkheid is er nog niet. "Ik ben tegen het terughalen van spelers. Toen Frank Rijkaard terugkeerde naar Ajax, had ik daar moeite mee", vertelt Van Gaal aan Het Nieuwsblad. "En dat werd uiteindelijk een gouden aankoop. Met Vertonghen zou ik het wel aandurven. Tactisch en technisch heeft hij het niveau."

"En zoals hij de laatste keer afdroop bij Tottenham (in tranen na een wissel, red.), dat deed me zoveel. Dat raakte me echt", vervolgt de oud-bondscoach van het Nederlands elftal. "Wanneer je als speler zo met je vak omgaat, dan moet je wel een goed mens zijn. En dan is de kans groot dat je je wil revancheren van die teleurstelling."

Van Gaal ziet Vertonghen wel maar op één positie spelen bij Ajax. "Vertonghen is een linkercentrale verdediger. Hij kan nooit linksback staan, want daar is hij te traag voor. Hij heeft een goed tactisch inzicht, een goed oog voor oriëntatie. Dus hij moet in de as spelen." De Rode Duivel gaf zelf al aan dat hij niet met zijn vriend Daley Blind wil concurreren, al zou die ook op het middenveld kunnen spelen.