Voetbal is terug: dit moet je weten voor de herstart van de Bundesliga

Voetbal is terug: dit moet je weten voor de herstart van de Bundesliga

15-05-2020 11:00 Laatste update: 11:31
14

Het is zaterdag eindelijk zover: we gaan weer voetballen. De Bundesliga is de eerste topcompetitie die na het uitbreken van de coronapandemie de draad oppakt. Dit is alles wat je moet weten in de aanloop naar de hervatting.

Met uitzondering van Eintracht Frankfurt en Werder Bremen hebben alle clubs 25 wedstrijden op de teller staan. Nog negen speelronden te gaan, dus. Bayern München heeft met een voorsprong van vier punten de beste papieren in de titelrace, maar Borussia Dortmund en RB Leipzig doen nog volop mee. Borussia Mönchengladbach en het Bayer Leverkusen van Peter Bosz gelden als gevaarlijke outsiders.

De strijd om een Europa League-ticket (vanaf de vijfde plek) is razend spannend. Het verschil tussen nummer zes Schalke 04 en nummer negen Hoffenheim, waar Alfred Schreuder aan het roer staat, is maar twee punten. VfL Wolfsburg en SC Freiburg staan ertussen.

Ook onderin ligt alles nog open. Voor Paderborn ziet het er weliswaar slecht uit, maar het Werder Bremen van Davy Klaassen, dat nu nog op een directe degradatieplaats staat, zal de blik op Fortuna Düsseldorf hebben gericht. Zelfs nummer tien 1. FC Köln is nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud. 

Voetbal ná corona
Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de wedstrijden zonder publiek worden gespeeld. Ploegen die in een lekkere flow zaten, of juist in een negatieve spiraal, beginnen nu weer van voor af aan. Ieder team in de Bundesliga heeft te maken gehad met de pauze en een ultrakorte voorbereiding zonder serieuze oefenwedstrijd - en dus is het weer zoeken naar het juiste gevoel op het veld.

Thuisvoordeel
Geen publiek dus. Het is duidelijk dat deze situatie grote gevolgen heeft voor de thuisspelende teams. Niet alleen worden zij niet meer aangemoedigd door hun publiek, de bezoekende clubs zullen met een stuk meer vertrouwen afreizen richting hun gastheer.

Denk maar eens aan Die Gelbe Wand, de grote staantribune bij Borussia Dortmund. Dat prachtige stadion boezemt al angst in voordat er überhaupt een stap is gezet op het veld. Daar zal straks niets meer van over zijn als er geen lawaai wordt gemaakt door het publiek. 

Wie misschien wel baat heeft bij het gebrek aan publiek is Werder Bremen. De club van Davy Klaassen haalt dit seizoen weinig punten en in eigen stadion worden de fans zelfs helemaal niet verwend: slechts vijf van de achttien punten werden thuis behaald. 

Nieuwe regels

Trainingskampen en besmettingen
Alle Bundesliga-ploegen worden in quarantaine geplaatst. Voor deze maatregel zijn hotels beschikbaar gesteld. Na zeven dagen in quarantaine te zijn geweest en meerdere testen, mag een speler in actie komen. Test iemand positief? Dan blijft diegene aan de kant en volgt twee weken strikte isolatie. Bij meerdere besmettingen, zoals deze week bij Dynamo Dresden, kan worden besloten om de wedstrijden van die club uit te stellen.

In het hotel
In het hotel dragen de spelers een mondkapje. Bij het eten mag-ie uiteraard af. De borden worden door het hotelpersoneel of de kok van de ploeg neergezet. Daarna mogen de spelers een voor een hun maaltijd komen ophalen.

Meerdere bussen
Hoe moeten teams bij het stadion komen, als je niet met zijn allen in één bus mag? Ook daar is een oplossing voor gevonden. Teams zullen met drie bussen vervoerd worden richting het stadion om zo de gewenste afstand tot elkaar te houden. Een kleine tactische bespreking in de bus zit er dus niet in, of er moet een sterke FaceTime-verbinding zijn.

Voor de aftrap
Voordat de spelers het veld betreden, dienen zij anderhalve meter afstand te houden in de spelerstunnel. Ook officiële ceremonieën als het handenschudden of een teamfoto maken is niet toegestaan.

Reservebank
De dug-outs ondergaan een metamorfose. Tussen elk staflid of wisselspeler moet minimaal één, maar bij voorkeur twee lege stoeltjes zitten. De reservebank kan dus worden uitgebreid met tribunestoeltjes. 

Mondkapjes
Iedereen draagt tijdens de wedstrijd een mondkapje, behalve de spelers en scheidsrechters die op het veld staan. Dat betekent dat ook de trainer een mondkapje draagt, maar hij kan deze af doen als hij een aanwijzing moet geven.

Hygiëne
Voor én tijdens de wedstrijd wordt elke bal gedesinfecteerd. Daarnaast dient elke speler uit zijn eigen bidon te drinken. 

Doelpunten vieren
Stel je voor: je maakt het winnende doelpunt in de blessuretijd en rent op je medespelers af. Dat feest gaat niet meer door. Spelers mogen niet elkaar niet meer omhelzen na goals.

Douchen na de wedstrijd
Een volle kleedkamer is ook een lastig verhaal. De spelers worden opgelegd om in groepjes te douchen.

Interviews
Er zullen een stuk minder televisie-interviews worden gegeven. Persconferenties met de trainers van beide ploegen zullen digitaal worden gehouden.  Dopingcontroles gaan wél door.

De Nederlanders
De Bundesliga-spelers komen uit alle windstreken. In totaal spelen er veertien landgenoten in de hoogste afdeling van het Duitse voetbal en dit zijn de Nederlanders om in de gaten te houden.

Joshua Zirkzee
Eind 2019 was daar ineens Joshua Zirkzee. De spits van Bayern München had slechts een minuut nodig om zijn eerste doelpunt in de Bundesliga al te maken. Sindsdien scoorde hij ook nog tegen Wolfsburg en Hoffenheim. De achttienjarige Nederlander moet vanaf deze week waarschijnlijk weer Robert Lewandowski voor zich dulden.

Enclave in Mainz
In Mainz staan drie Nederlanders onder contract: Jeremiah St. Juste, Jean-Paul Boëtius en Jeffrey Bruma. Laatstgenoemde wordt gehuurd van Wolfsburg. De drie Nederlanders met een Feyenoord-verleden zijn in een degradatiestrijd verwikkeld en staan momenteel op de vijftiende plaats.

Wout Weghorst
Topscorer zal Wout Weghorst waarschijnlijk niet worden, maar de lange spits maakt een goed seizoen door. Weghorst was in 24 duels goed voor elf doelpunten en heeft dus nog acht duels te gaan om zijn moyenne op te vijzelen, want de aanvaller mist de herstart door een schorsing.

Davy Klaassen
De middenvelder van Werder Bremen zit in een benarde positie. De 27-jarige middenvelder staat met zijn club op de zeventiende plaats en stevent af op degradatie. De opgave is loodzwaar: Werder Bremen treft onder andere nog Bayern München, Schalke 04 en Wolfsburg.

Bas Dost
Afgelopen zomer trok Bas Dost naar Eintracht Frankfurt. Daar heeft de 30-jarige spits het een stuk lastiger dan in Portugal, waar hij aan de lopende band scoorde. Tot dusver staat de teller op vijf doelpunten. Inmiddels is hij wel weer helemaal fit.

Waar te zien?
Dan rest natuurlijk de vraag: waar kan ik dit Bundesliga-spektakel zien? FOX Sports maakt een uitzondering en zendt wedstrijden uit op het eerste kanaal van de zender. Hier hoef je dus geen abonnement voor te hebben. Heb je helemaal geen FOX Sports? Dan is het altijd mogelijk om het internet af te struinen naar een goed werkende stream.  De laatste optie is om te kijken bij vrienden of familie, maar dan moet je je wel aan de anderhalve meter-regel houden.

(Jari Schreutelkamp/VoetbalPrimeur)