Club Brugge definitief kampioen van België, krankzinnige promotieclimax lonkt

Club Brugge definitief kampioen van België, krankzinnige promotieclimax lonkt

15-05-2020 18:46
29

Club Brugge is definitief gekroond tot kampioen van het Jupiler Pro League-seizoen 2019/2020. Een meerderheid van de Belgische clubs heeft zich achter de huidige plannen geschaard, melden diverse media.

Hiervoor was een meerderheid van minstens tachtig procent nodig en dat is gelukt. Na een stemming bleek 84 procent van de partijen akkoord met de afwikkeling van de competitie: de stand na 29 speeldagen geldt nu als eindstand. Dat betekent dat Club Brugge, dat vijftien punten voorsprong had op AA Gent, tot kampioen is benoemd.

Voor hekkensluiter Waasland-Beveren komt er een degradatie aan. De club had op speeldag 30 nog een kans om KV Oostende springen, maar moet nu toch degraderen. Beveren heeft echter al aangekondigd beroep aan te tekenen en spreekt tegenover Het Laatste Nieuws van 'een flagrante schending van de reglementen en statuten'.

Promotie
Wie de plek van Waasland-Beveren in moet nemen, is nog niet bekend. De Proximus League werkt met twee seizoenshelften: Oud-Heverlee Leuven en Beerschot zijn de twee clubs die bovenaan eindigden. Normaal gesproken zouden zij play-offs om promotie spelen: de betrokken partijen onderzoeken de mogelijkheid om die finales in Duitsland te kunnen spelen. Als dit niet lukt, mag Westerlo promoveren, aangezien zij de meeste punten hadden verzameld in de eerste én tweede seizoenshelft tezamen.

Het Jupiler Pro League-seizoen 2020/2021 zal dus ook aanvangen met zestien clubs. Het verschil zit hem echter in de play-offs om de landstitel: normaal gesproken plaatsen de nummers één tot zes zich voor het seizoenstoetje, dat nu echter uit vier clubs zal bestaan.