Mainz-Nederlanders maken 2-0 achterstand goed en sluipen weg van degradatiezone

17-05-2020 17:21
6

Het Nederlands getinte FSV Mainz 05 heeft tijdens zijn Bundesliga-hervatting een belangrijk puntje in de strijd tegen degradatie gesprokkeld. Jeremiah St. Juste, Jean-Paul Boëtius en bankzitter Jeffrey Bruma leken een roemloze nederlaag te moeten slikken tegen 1. FC Köln, maar toonden veerkracht en maakten een 2-0 achterstand goed.

De ban werd al vroeg gebroken in Köln: arbiter Guido Winkmann wees na een duw van Moussa Niakhaté naar de stip en oude Eredivisie-bekende Mark Uth zette de thuisploeg al na zes minuten op 1-0. Veel meer viel er niet te beleven in de eerste helft: Köln-doelman Timo Horn onderscheidde zich na een schot vanuit de tweede lijn en hield de 1-0 op de borden.

Köln sloeg ook in de tweede helft al snel toe: Florian Kainz dook op bij de tweede paal en kopte een afgemeten voorzet van Dominick Drexler binnen. De gasten uit Mainz hadden tot dan toe niet veel in de melk te brokkelen gehad, maar vochten zich terug. Een andere oude Eredivisie-bekende, ex-NEC'er Taiwo Awoniyi, bekroonde na een uur spelen een fraaie aanval over rechts en bracht de spanning terug: 2-1.

Even later werd het zelfs 2-2: Pierre Kunde begon van achteruit aan een rush, ging 'immer geradeaus', stond opeens voor doelman Horn en schoof de bal koeltjes binnen. Köln schrok wakker en leek via Jhon Córdoba alsnog de zege te kunnen pakken, maar Mainz-doelman Florian Müller voorkwam dat. Promovendus Köln komt op 33 punten en stevent af op directe handhaving, nummer 15 Mainz komt dankzij het belangrijke gelijkspel op 27 punten en vergroot de voorsprong met nummer 16 Fortuna Düsseldorf tot vier punten.