Sfeerverhogend idee van Van Gaal: 'Kan eigenlijk niet, maar Barça deed het'

Sfeerverhogend idee van Van Gaal: 'Kan eigenlijk niet, maar Barça deed het'

17-05-2020 23:18
14

Ook Louis van Gaal heeft dit weekend naar de 'Geisterspiele' in de Bundesliga gekeken en vond het 'niet' om aan te zien. De oud-bondscoach denkt echter dat het goed mogelijk is om de wedstrijden zonder publiek aantrekkelijker te maken voor de kijkers.

Van wedstrijden als RB Leipzig-SC Freiburg wordt Van Gaal in de huidige tijden niet vrolijk. "Ik snap niet dat je daar ook geen oplossingen voor je kunt vinden", vertelt hij in NOS Studio Sport. "Je kunt wel zonder publiek spelen, maar je kan het publiek misschien ook 'intekenen'. Geroezemoes en enthousiast gejuich op de achtergrond laten horen."

Wat voor effect dit zou kunnen hebben, weet Van Gaal uit eigen ervaring. In het seizoen 1999/2000 was hij de trainer van FC Barcelona, dat in de Champions League-kwartfinales een 3-1 nederlaag tegen Chelsea goed moest zien te maken. "Ik weet dat ik nu iets ga vertellen wat eigenlijk niet door de beugel kan. Maar Barcelona ging toen het publiek aanmoedigen, door dat gejuich via speakers te laten horen. Zodat het publiek mee ging doen. Ik dacht: nou, daar kan ik van leren... Nu zouden we dat ook kunnen doen. Als je die lege tribunes ziet, heeft dat toch invloed op je kijkgedrag."

Barça trok de stand overigens gelijk en won in de verlenging uiteindelijk met 5-1 van Chelsea. Valencia bleek in de halve finale echter een maatje te groot voor de Catalanen.